Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

DOGOVORENI COVID DODACI: Plenković otkrio kada i s koliko će se novca usrećiti naši penzioneri: Ne kupujemo glasove

Autor: Mia Peretić

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je u Banskim dvorima primio predstavnike umirovljenika.

Kako je već najavljeno, u sljedećih nekoliko tjedana umirovljenicima će biti isplaćen covid dodatak.

Na sastanku su, uz premijera, sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Veselko Gabričević, predsjednica Matice umirovljenika Višnja Fortuna te predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna A. Petrović.

“Vodili smo razgovore kako da pomognemo jednoj od najranjivijih skupina, ima ih milijun i 240 tisuća, a zaposlenih milijun i 55o tisuća. Danas imamo 17 tisuća osiguranika više ove godine no prošle. Prosječna mirovina u Hrvatskoj je 2880 kuna, za 13,5 posto smo prosječno povećali mirovine”, rekao je premijer.

Vlada će u srijedu donijeti odluku da umirovljenicima isplatimo jednokratno novčano primanje, riječ je o nekoliko kategorija, onima kojima je iznos do 1500 kuna da im se isplati 1200 kuna. Zatim, onima kojima je iznos mirovinskog primanja od 1500-2000 kuna isplati 900 kuna, da se onima koji imaju od 2000-3000 kuna isplati 600 kuna te onima koji imaju mirovinu između 3000 i 4000 kuna da im se isplati 400 kuna, rekao je Plenković.

Rekao je, ovo jednokratno novčano primanje nije oporezivo, ne može biti predmet ovrhe te da se nada da će ova jednokratna isplata pomoći umirovljenicima, isplata se očekuje krajem travnja ili početkom svibnja.

Predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna A. Petrović rekla je da bi bilo divno da porastu mirovine.




“Mirovine i dalje padaju u realnom smislu, no ovo je do sada najveće davanje umirovljenicima Hrvatske, hvala premijeru na pouzdanosti, kada smo prije godinu dana počeli s inicijativom da se uvede covid dodatak, uslijedio je sastanak na kojem je premijer dao svoje obećanje”.

Višnja Fortuna je rekla da je napravljen veliki iskorak za naše umirovljenike, nakon božićnica događa se nešto jako dobro.

Veselko Gabričević, predsjednik HSU, rekao je da oko pitanja covid dodatka nije bilo gluhih telefona. Brzo su došli do zaključka da je velik dio umirovljenika ugrožen u vrijeme pandemije.




“Svima nam je jasno da ovo nije dosta da velik broj umirovljenika pokrpa rupe u kućnom proračunu, no mnogima će puno značiti, biti još jedna mirovina, značajna su to sredstva. Ova sredstva nisu bila predviđena u proračunu, nije ih bilo lako iznaći, no Vlada je to učinila”.

Ministar Josip Aladrović rekao je da će covid dodatak za sve koji su ostvarivali mirovine u Hrvatskoj biti isplaćen krajem travnja, a za sve ostale za koje je potrebno prikupljati podatke u svibnju.

Zašto se s isplatama ide sada prije izbora, a dogovori se vode već godinu dana?

Plenković je rekao da ne kupuju glasove umirovljenika.

“Vlada je kupovala po toj logici naklonog 680 tisuća radnika jer su mjesečno dobivali 4000 kuna, pa 120 tisuća poslodavaca. Tako bi na izborima dobivali 80 posto. Ovo je potez odgovorne vlade koja razumije položaj umirovljenika, da je mirovinska reforma išla za tim da se podignu mirovine. Ovo je jednokratna potpora u specifičnim okolnostima. Isplata ide sada, jer ova sredstva nisu bila planirana, postoji institut indeksacija mirovina, kako rast mirovina prati rast plaća, sada se zbog toga otvorio prostor iz kojeg je država u poziciji da država napravi ovakav iskorak”.

Koliko je onih koji će dobiti 1200 kuna covid dodatka?

“Najveći razred je između 2000 i 3000 kuna, 120 tisuća je ovih koji će dobiti 12000 kuna”, rekao je premijer.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.