Foto: Damjan Tadic / CROPIX

‘FILIPOVIĆU, GDJE SI BIO DOSAD?’ Hrvatski gigant u nemilim problemima: ‘Četiri godine baš ih briga, a taj čovjek sjedi u Plenkovićevom uredu’

Autor: Dnevno.hr

Predsjednik Samostalnih sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske (EKN)  Željko Klaus je gostjući na N1 televiziji govorio što se događa s Petrokemijom kao i hoće li zainteresirani turski investitor odustati od kupnje PPD-ovog i INA-inog udjela zbog okolišne dozvole.

“Još 24. svibnja 2021. sindikat EKN-a saznaje da su se pojavili Turci – Yildirim – koji su izuzetno zainteresirani za udio vlasništva INA-e i PPD-a i mi javno izlazimo s takvom informacijom pa nas svi napadaju da unosimo nemir. No već 1. srpnja 2021. Yildirim kreće u proces dubinskog snimanja Petrokemije. To traje nekoliko mjeseci, svi znaju što se događa, zna to i država koja je pojedinačno najveći vlasnik”, ispričao je Klaus.

Dodao je i kako su prema njegovima saznanjima INA i PPD 10. studenoga prošle godine sve dogovorili s Yildirimom te potpisali kupoprodajni ugovor.

Potpisan je kupoprodajni ugovor

“I onda dolazimo u poziciju da se neko vrijeme ništa ne mijenja. Ono što je važno naglasiti, 22. studenoga 2022. na zahtjev sindikata vlasnici Yildirima dolaze u Kutinu, razgovaraju sa sindikatom, mediji sve to prate, ispada da je priča gotova. U siječnju ove godine Turci dobivaju sve potrebne suglasnosti okolnih zemalja, sve je spremno”, kaže Klaus.

“Normalno je da 2022. nije radile, cijene pline su bile divlje i to je ok. No krajem godine dolazi do pada cijene plina i svi očekujemo da se krene s proizvodnjom, no odjednom nastaje zatišje i ništa se ne događa. U veljači sam sjeo s ministrom Davorom Filipovićem i doživljavam šok. On je mene otprilike uvjeravao da ne može to tako, da oni ništa ne znaju o Turcima, nemaju pojma što Turci planiraju i da će oni učini sve da zaštite nacionalne i strateške interese. Pa bravo ministre, čestitam. Samo, gdje si bio u zadnje dvije godine”, rekao je Klaus.

Govoreći o ugovorima INA-e i PPD-a s Turcima, kaže kako ne zna jesu li oni dobili novac, ali zna da je potpisan kupoprodajni ugovor.

Nitko ne može povlačiti poteze

“Dolazimo do momenta gdje imamo situaciju da su INA i PPD otišli, a nisu otišli i da je Yildiriim došao, a nije došao. Nevjerojatna situacija. Uprava koja sad sjedi u Petrokemiji ne odlučuje ni o čemu, ne mogu nikakve konkretne poteze povući”, rekao je Klaus.




“Kada su INA i PPD ulazili u Petrokemiju poručio sam Vladi da se ne ponaša kao da nema ništa s Petrokemijom. I znate što? Četiri godine baš ih briga. A država ima dva člana u NO-u, jedan sjedi Plenkoviću u uredu, gospodin Pokaz. Proizvodnja mora krenuti, ovo je drama. Ne krene li ubrzo Petrokemija će propasti, to više nitko pokrenuti neće”, naglašava Klaus.

“Tražimo odgovor ministra Filipovića i premijera Plenkovića, jesu li vlasnici Turci (Yildrim) ili INA I PPD? Tko god da je pokrenite proizvodnju jer ćemo proći kao sisačka rafinerija”, zaključio je Klaus.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.