Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Filipović objavio radosne vijesti: ‘Dizel bi trebao pojeftiniti, a i benzin’

Autor: I.G.

Ministar gospodarstva Davor Filipović gostovao je u dnevniku RTL-a i komentirao stanje s inflacijom, te se osvrnuo na najavu pekara da će poskupjeti, kao i cijenu svinjetine, koja bi mogla porasti zbog eutanazije svinja u Slavoniji zbog afričke svinjske kuge.

Voditelj ga je upitao zašto se i dalje u trgovinama ne vidi da inflacija usporava.

“Imamo najnižu stopu inflacije još od siječnja prošle godine. U rujnu smo imali peti paket mjera koje je donijela vlada, a tu smo i ograničili trideset grupa proizvoda, upravo kako bi to naši građani osjetili.

‘Mi sve činimo kako bismo pomogli’

“Sigurno ima onih naših građana koji teže žive i mi sve činimo kako bismo im pomogli, a upravo 30 grupa proizvoda je jako veliki broj proizvoda. Trgovački lanci su išli sa sniženjima. Prema tome, kada pogledate brojke, raščlanite inflaciju, imate pad u kategoriji hrane i pića na mjesečnoj razini, a i u segmentu energije.

Izašli podaci o inflaciji u rujnu: Brojke su krenule prema dolje, ali još nismo izašli iz gliba

Naši građani plaćaju drugu najnižu cijenu struje u cijeloj Europskoj uniji, plaćaju drugu najnižu cijenu plina u Europskoj uniji, a i cijene naftnih derivata kontinuirano ograničavamo kako bismo i tu pomogli. Naša vlada nema vremena za lupanje ili petljanje, kako to rade neki u saboru, nego vučemo poteze kako bi našim građanima bilo što bolje.
Voditelj ga je upitao je li moguće da dođe do novog divljanja cijena.

“Mi smo, kada govorimo o plaći, napravili jedan veliki iskorak u odnosu na 2016. godinu, medijalna plaća je sada prešla 1000 eura. Kontinuirano imamo rast prosječne plaće.

A što se tiče nekog divljanja cijena, vlada neće dozvoliti nikakvo divljanje cijena jer za to nema razloga”, rekao je.
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Cijene goriva

Voditelj ga je upitao hoće li se građane zaštititi intervencijom.

“Neovisno o kojoj se industriji radi, neovisno što pojedini poslovni subjekti budu radili, ako dođe do takve situacije… Ali za to nema potrebe.

Dok god traje krizna situacija, mi ćemo biti uz naše građane i kada govorimo o intervencijama u cijenu električne energije plina, toplinarstva, cijene goriva pa do situacije u maloprodaji.

Stranac primijetio nešto neobično u hrvatskim trgovačkim lancima: ‘Postoji li razlog zašto se ovo radi’

Rekli smo da ćemo pratiti što će se događati u trgovinama. Vidimo da cijelo ovo vrijeme nema nikakvih problema. Štoviše, ograničili smo cijene, pomogli smo našim građanima, nigdje ničega nije falilo.

Ako pogledate cijene kakve su bile na mediteranskom tržištu prošli tjedan i prva dva dana ovog tjedna, i da se danas utvrđuje cijena, cijena dizela bi pala za četiri centa, a cijena benzina bi ostala nepromijenjena.

Za vidjeti je kako će biti trgovanje danas i do kraja tjedna. Kako stvari stoje sada, ako ne bude nekakvih iznenadnih šokova, dizel bi trebao zasigurno pojeftiniti, a i benzin”, rekao je Filipović.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.