fbpx
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

FILIPOVIĆ KREĆE U BORBU S KLIMATSKIM PROMJENAMA: ‘Gradit ćemo skloništa od toplinskih valova i mreže za pješačenje’

Autor: Dnevno.hr

“Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 84.2 milijuna kuna jedinicama lokalne i regionalne samouprave za sufinanciranje projekata provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama”, najavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

“Svjedoci smo ekstremnih vremenskih uvjeta s kojima smo ušli u ovu jesen i nema dvojbe da su oni jasan znak klimatskih promjena. Ulaganjem u odgovarajuću infrastrukturu Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost žele ojačati otpornost naših gradova i općina na sadašnje i buduće promjene, odnosno štete koje klimatske promjene mogu prouzročiti”, rekao je Filipović.

Zato su jedinicama lokalne i regionalne samouprave kroz javni poziv Fonda za sufinanciranje projekata provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama osigurali 84.2 milijuna kuna.


‘Skloništa od toplinskih valova’

Žele zapravo razviti “zelenu infrastrukturu koja obuhvaća i ulaganja u očuvanje i obnovu staništa, ali i u formiranje novih zelenih površina, uključujući drvorede, urbane šume i šetnice te sigurne točke za slučaj ekstremnih meteoroloških uvjeta (primjerice, skloništa od toplinskih valova)”.

Osim toga, sufinancira se i ozelenjivanje nadstrešnica na stajalištima javnog prijevoza te javnim parkiralištima, parkovima i ostalim mrežama javnih okupljanja.

Projekti mogu uključivati i izgradnju mreža za pješačenje ili biciklističke infrastrukture u gradovima, pogotovo turističkim mjestima, ali i izgradnju javnih slavina s vodom za piće.

Novac će se dodjeljivati do iskorištenja dostupnog budžeta

Uz to, novčana sredstva će biti dostupna i za projekte informiranja javnosti o klimatskim promjenama te projekte edukacije u školama i vrtićima. Zainteresirane jedinice regionalne i lokalne samouprave Fondu mogu dostaviti svoju prijavu, koja može sadržavati jedan ili više projekata za koje je moguće dobiti sufinanciranje od maksimalno tri milijuna kuna, odnosno 80 posto opravdanih troškova.

Iznimno, gradovi s više od 35.000 stanovnika i županije mogu dostaviti maksimalno dvije prijave. Novac će se dodjeljivati do iskorištenja dostupnog budžeta, o čemu će obavijest biti objavljena na stranicama Fonda.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.