Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

FAVORIT ZA NOVOG RAVNATELJA HRT-a U SUKOBU INTERESA: Suvlasnik je firme koja je konkurencija javnoj televiziji!

Autor: L.B.

Na aktualnom natječaju za novog ravnatelja HRT-a kao favorit slovi Robert Šveb. No, tvrtka Ro.Ba.Go u njegovom suvlasništvu ima desetogodišnju koncesiju za emitiranje sportskog programa na čak pet kanala preko satelita, interneta i kabelskim putem.

Na taj je način Švebova tvrtka izravna konkurencija sportskom programu HRT-a, kuće za čijeg se ravnatelja natječe. Naime, tvrtka Ro.Ba.Go u kojoj Šveb ima trećinu suvlasništva, a drugi su suvlasnici u jednakim omjerima od 33,33 posto uz njega Danijel Matijević i Goran Omrčen Čeko, upisana je u Registar medijskih nakladnika za satelitski, internetski i kabelski prijenos pri državnoj Agenciji za elektroničke komunikacije, piše Jutarnji.

Naime, podaci o koncesiji tvrtke Ro.Ba.Go mogu se pronaći u javno dostupnom Registru medijskih nakladnika na službenim stranicama Agencije, prema čijim podacima Ro.Ba.Go ima koncesiju na čak pet kanala nazvanih: Sport 1, Sport 2, Sport 3, Sport 4 i Sport 5.

Konkurentski odnos sa sportskim programom HRT-a

Iz dokumenata na stranicama Agencije za elektroničke komunikacije vidljivo je da je tvrtka Ro.Ba.Go ugovore o koncesiji za emitiranje na svih pet programskih kanala sklopila na desetogodišnje razdoblje, od 15. prosinca 2017. do 14. prosinca 2027. godine. U ugovorima se navodi da su Sport 1, 2, 3, 4 i 5 specijalizirani sportski kanali komercijalnog tipa te da 90 posto sadržaja svih pet programa čini sport, a preostalih deset posto reklame.

Kako stoji u koncesijskom ugovoru, na pet godina će se prikazivati utakmice Uefine Lige prvaka, snimke utakmica Uefine Lige prvaka te studijske emisije uživo u sklopu prijenosa i prikazivanja materijala vezanih uz Uefinu Ligu prvaka. Kao glavni urednik tih sportskih komercijalnih programa navodi se jedan od trojice suvlasnika tvrtke Ro.Ba.Go, Švebov poslovni partner Danijel Matijević.

Naime, izbor suvlasnika privatne tvrtke Ro.Ba.Go, koja ima desetogodišnju koncesiju na prenošenje sportskih sadržaja i u konkurentskom je odnosu sa sportskim programom HRT-a, za ravnatelja HRT-a u suprotnosti je s odredbama Zakona o HRT-u, koji propisuje da se na glavnog ravnatelja HRT-a odnose ista zakonska ograničenja koja vrijede i za članove Programskog vijeća HRT-a, a precizno su propisana u članku 25. stavku 6. Zakona o HRT-u.

U tom članku stoji da glavni ravnatelj ne može biti osoba koja je u radnom odnosu ili obavlja bilo koje druge poslove u konkurentskim tvrtkama koje obavljaju djelatnost proizvodnje, pružanja ili prijenosa audio i audiovizualnih usluga, kao ni osoba koja je vlasnik, dioničar ili ima udjele u konkurentskim tvrtkama.
‘Pro futuro’ situacija

Budući je Robert Šveb trećinski vlasnik tvrtke Ro.Ba.Go koja do kraja 2027. ima koncesiju za prijenos istih sportskih sadržaja koje emitira i sportski program HRT-a.

Upitan smatra li da je konkurentski odnos njegove privatne tvrtke prema HRT-u prepreka da se kandidira za ravnatelja HRT-a jer ga dovodi u izravni sukob interesa, Robert Šveb se pozvao na mišljenje svojih pravnika koje, kako tvrdi, “skupo plaća”.

Priznaje da bi koncesija za prijenos sportskih sadržaja koju tvrtka Ro.Ba. Go ima, pod uvjetom da se ti sadržaji i emitiraju, mogla predstavljati konkurenciju HRT-u.
“Međutim, moji pravnici tumače da se ta odredba o sukobu interesa odnosi na ‘pro futuro’ situaciju, dakle ako bih bio izabran za ravnatelja, a ne na sadašnju situaciju kad sam samo kandidat. Kad bih bio izabran i postao dužnosnik, tada bih se, sukladno Zakonu, maknuo iz vlasničke strukture u tvrtkama u kojima sam suvlasnik”, rekao je Šveb za Jutarnji.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.