Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Farmer ljut na državu: ‘Čeka se da vuk dođe na Maksimir i pojede nečiju pudlicu’

Autor: I.J.

Iz Hrvatske poljoprivredne komore stiglo je dramatično upozorenje da su predstavnici Ministarstva gospodarstva spremni sutra na glasanju na Odboru Europske komisije odbiti prijedlog da se populacija vukova spusti u nižu kategoriju zaštite, što je potez suprotan interesima hrvatskih poljoprivrednika, posebno stočara čija su grla meta napada vukova.

Rodoljub Džakula, farmer iz Sjeverovca na Baniji i predsjednik Saveza uzgajivača mesnih pasmina u razgovoru za N1 kaže da problem s vukovima nije samo u njihovom broju, već i u područjima na kojima obitavaju: “Potrebno je uspostaviti zoniranje, kako struka predlaže, definirajući područja na kojima se vukovi smiju zadržavati i ona na kojima ne. Ne trebamo krivca, već praktična rješenja”, naglašava Džakula.

Govoreći o rješenjima, Džakula ističe potrebu za regulacijom vukova slično kao što je to učinjeno s medvjedima. “Za medvjeda postoji program upravljanja populacijom. Postoje propisana područja zadržavanja, definirani brojevi jedinki… Sve to utemeljeno je na stručnim procjenama. To ne bi trebalo biti političko ili medijsko prepucavanje, već pristup utemeljen na struci.”

Foto: Nera Simic / CROPIX

Država nudi minimalnu odštetu

Komentirajući financijske gubitke koje poljoprivrednici trpe zbog napada vukova, Džakula ističe primjere svojih gubitaka. “Cijena rasplodnog bika iznosi između 2,5 i 3 tisuće eura, a odšteta koju nudi država minimalna je, oko 300 do 400 eura. Nedavno sam dobio odštetu od 92 eura za godinu dana staro ždrijebe, no nisam je uzeo iz principa”, poručuje.

Kamenje se odronilo na radni stroj: Muškarac poginuo na putu prema bolnici

Džakula ističe ozbiljnost problema, navodeći slučajeve napada na njegovo stado. “Prije dva mjeseca, vukovi su napali šest magaraca samo 300 metara udaljenosti od edukacijskog centra. To nije bilo u divljini, već na mojem ograđenom pašnjaku. Ministarstvo tvrdi da nisam dovoljno osigurao svoje životinje, što je, prema meni, apsurdno”, naglašava.
Naposljetku, Džakula komentira pasivni pristup vlasti prema problemu napada vukova. “Čini se da vlast čeka da vuk dođe u urbana područja poput Maksimira i pojede nečiju pudlicu prije nego što se ozbiljno suoči s problemom. Dok god su napadi ograničeni na ruralna područja, izgleda da se smatra manje važnima. To mora prestati. Imamo stručnjake i resurse, samo trebamo poduzeti konkretne korake”, zaključuje Džakula.

 
Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.