Pixabay

FACEBOOK POPUSTIO MEDIJIMA! Vijesti se vraćaju na najpopularniju društvenu mrežu

Autor: Sanja Plješa

Australija ima prijedlog novog zakona o medijima, a usred tog spora kojim se žele platforme prisiliti da plaćaju medijima za preuzimanje njihovih sadržaja, Facebook je prošlog tjedna najavio da će korisnicima u Australiji blokirati mogućnost dijeljenja ili čitanja vijesti na toj društvenoj mreži.

No, u utorak je rečeno kako je Facebook pristao objavljivati australske vijesti na svojoj platformi i to nakon sporazuma s australskom vladom o izmjenama i dopunama nacrta zakona kojim bi se prisilio Big Tech na plaćanje vijesti i objava.

Tim je dogovorom riješena njihova “zabrinutost oko omogućavanja komercijalnih poslova koji prepoznaju vrijednost Facebook platforme, a koja se pruža izdavačima u odnosu na vrijednost koja se od njih dobiva”.

“Kao rezultat ovih promjena, u nadolazećim danima možemo raditi na daljnjem ulaganju u novinarstvo od javnog interesa i objavljivanju vijesti iz Australije na Facebooku”, ističu, objavio je Financial Times.

Iz službene Canberre je rečeno da će izmjene i dopune predloženog zakona pružiti jasnu sliku na digitalnim platformama izdavačima o tome kako treba funkcionirati obvezujući kodeks ponašanja na Faceobooku.

“Facebook se ispričao i australske vijesti će biti vraćene na Facebook platformu”, rekao je Josh Frydenberg, australski državni rizničar (koji ima status ministra).

“Facebook se obvezao da će započeti pregovore s dobrom namjerom s australskim medijskim tvrtkama i nastojati postići sporazume o plaćanju sadržaja.”




Sporazum je uslijedio nakon reakcije australske javnosti na iznenadnu prošlotjednu odluku Facebooka o blokadi dijeljenja svih vijesti na svojoj platformi. Ta iznenadna odluka donesena je bez najave, ali je time nehotice prekinut pristup hitnim službama i stranicama sa zdravstvenim sadržajima.

Izmjene zakona uključivale su mjere koje bi Facebooku i Googleu, platformama koje su najosjetljivije na kodeks, mogle pružiti veću fleksibilnost. Primjerice, morat će se uzeti u obzir jesu li sklopljeni komercijalni ugovori s medijskim poduzećima utjecali na tržište medija.

Sporni konačni arbitražni model iz zakona bit će propisan kao “krajnje sredstvo” kada se ne mogu postići komercijalni poslovi. Prije arbitraže mora se dogoditi dvomjesečno razdoblje posredovanja, rečeno je iz australske vlade.




Google je sklopio niz poslova s ​​australskim medijskim tvrtkama, uključujući News Corp Ruperta Murdocha i Nine, vlasnika Sydney Morning Heralda.

U Nine-u su izrazili zadovoljstvo postignutim dogovorom “da se Facebook vrati natrag u pregovore s australskim medijskim organizacijama”. Raduju se nastavku konstruktivnih rasprava.

Breaking: Facebook has agreed to restore Australian news on its platform following an agreement with the government https://t.co/CjGZK0Zhpr pic.twitter.com/B5jhmqIMSX

— Financial Times (@FinancialTimes) February 23, 2021

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.