fbpx
FOTO:Danijel Soldo/CROPIX

EVO ZAŠTO SE ROMKINJE NE ŠKOLUJU: Imaju nešto što im je važnije, nije stereotip ono što se šuška! Sad im pokušavaju omogućiti upisne kvote i za fakultete

Autor: Dnevno.hr

U Hrvatskoj su Romi danas prihvaćena nacionalna manjina, a o njihovoj integraciji u društvo ipak se vode brojne polemike.

Na okruglom stolu “Kako iz začaranog kruga siromaštva” održanom u četvrtak u Čakovcu, rečeno je da je u Hrvatskoj nepismeno 17 posto Romkinja, a za 27 posto njih ključni razlozi zbog kojih prekidaju školovanje su sklapanje braka, trudnoća i roditeljstvo.

Svrha projekta “Obrazovane Romkinje, osnažene romske zajednice” koji se promovirao na okruglom stolu jest povećati broj mladih Romkinja koje će završiti osnovnoškolsko, srednjoškolsko i visoko obrazovanje.


Sudjelovale i djevojčice

O važnosti projekta govorio je vječiti saborski zastupnik i podržavatelj parlamentarne većine Veljko Kajtazi.

“Drago mi je da su na radionicama koje smo organizirali sudjelovale žene i djevojčice i što smo ih na takav način upoznali s projektom, a bilo ih je uključeno više od 120. U ove dvije godine nastojali smo upoznati ih i s pružanjem pomoći zlostavljanim Romkinjama”, rekao je. Istaknuo je kako je bitna potpora romskoj zajednici, posebice kada je riječ o gorućim pitanjima Roma.

“Unatrag 12-13 godina ima velikih pomaka. Romska zajednica je organizirana, točno znamo što želimo. Do mog dolaska imali smo 15 studenata, danas je brojka viša od 75”, istaknuo je Kajtazi i dodao da za njih pokušava osigurati upisne kvote na sveučilištima i veleučilištima.

“Platili smo jako puno za sve one koji su se željeli obrazovati, nije bitno radi li se o djevojčicama ili dječacima, koji su htjeli prekvalifikacije, promijeniti zvanje, a sigurno ih je bilo više od 400”, rekao je Kajtazi.

Sve ih je više

Predsjednica Saveza Roma “Kali Sara” Suzana Krčmar istaknula je da su mlade djevojke zainteresirane za projekt jer su shvatile da bez obrazovanja ne postoji ništa i nema napretka.

“Svake godine imamo sve više studentica koje su doista aktivne i žele biti mentorice drugim učenicima koji završavaju srednju školu, da im pripomognu pri upisu na fakultet”, rekla je Krčmar. Aktivnosti i rezultate predstavila je voditeljica projekta Suzana Kunac.
“U godinu i pol uspjeli smo educirati 200 mladih Romkinja o njihovom reproduktivnom zdravlju i pravima, rodnoj ravnopravnosti i prevenciji vršnjačkog i rodno uvjetovanog nasilja, a najveći broj djevojaka koje su sudjelovale u našim aktivnostima je iz Međimurja”, rekla je Kunac.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.