Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Evo tko je zapravo bio Joža Manolić: Zakasnio na vlastito vjenčanje, a krivac je bio Tito

Autor: Dnevno.hr/M.D.

U 105. godini života preminuo je Josip Manolić, jedan od najpoznatijih i najdugovječnijih hrvatskih političara. Njegova pojava, bogata politička i obavještajna karijera, kao i dugovječnost zbog koje je često bio predmetom šala, Manolića su učinile prepoznatljivim i otrgle ga od zaborava.

Manolić je rođen 22. ožujka 1920. godine u Kalinovcu pored Đurđevca kao najmlađe od četvero djece Ivana i Kate Manolić. Kad je imao šest godina, otac mu je preminuo. Odrastao je uz starijeg brata, dvije sestre i četvero polubraće. u Bjelovaru je završio srednju obrtničku školu, gdje je izučio postolarski zanat.

Politikom se počeo baviti već sa 17 godina. Već 1938. godine postaje omladinskim i sindikalnim rukovoditeljem. U vrijeme Drugog svjetskog rata bio je organizacijski sekretar PK SKOJ-a za Hrvatsku. U partijskim strukturama je formalno bio od rujna 1939. godine.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Braća u ustašama

Bio je sudionik Narodno-oslobodilačkog pokreta, a uključio se i u ilegalne aktivnosti protiv NDH. Uhićen je u svibnju 1941. godine te pritvoren u Novoj Gradišci, zatim u Požegi, da bi ubrzo bio pušten. Prebacio se u Zagreb, gdje je nastavio s ilegalnim radom do listopada 1942. godine kad odlazi na oslobođeni teritorij. U tom trenutku je bio načelnik OZNA-e za bjelovarski okrug. Zanimljivo, njegova braća su otišla u ustaše.

“Njegova dva brata otišla su u ustaše. Nakon rata majka ga je molila da im pomogne da se predaju. Tvrdila je da su nevini. Joža je to omogućio ne samo njima, nego je dao proglas da se to napravi za sve uhapšene križare, one koji su nosili U koji se danas nalazi po zidovima. Šteta što se hrvatska Crkva o tome ne očituje. Oni su napadali vlakove, napadali lokalne funkcionere, palili zadruge. Neki su u tim borbama poginuli. Majka se brinula za te sinove, koji nisu bili u križarima, ali su bili u ustašama. Napisao je proglas da se ništa neće dogoditi svima koji se predaju, nego da će otići do najbližeg suda. Tko je kriv, ide u zatvor, tko nije, ide doma. Nakon toga protiv njega su napravili prijavu da pomaže ustašama, onda su ga izbacili iz Ozne”, posvjedočio je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u lipnju 2015. godine u emisiji radijskog programa HRT-a, urednice i voditeljice Jasmine Popović.

Sam Manolić je priznao da je pisao pisma za dobrovoljnu predaju ustašama, ali ne svojoj braći, već Peri Šokcu, bratu svoje strine. Otkrio je i kako je ovaj ubijen, jer se odbio predati. Grozio se nad paljenjem imovine ljudi koji su bili povezivani s ustaškim pokretom. Smatrao je da je to trebalo očuvati.

Umro je Joža Manolić
Političke i obavještajne dužnosti

Nakon što je zbog navodne “protekcije križara” premješten u centralu OZNA-e u Zagrebu, Manolić 1946. godine odlazi na školovanje u Vojno-političku školu Jugoslavenske armije (JA) u Beogradu. Navodno je bio i nesvršeni student NKVD-ove akademije u Moskvi, što je nekoliko puta opovrgnuo. Godinu poslije postao je zamjenik šefa Odjela za kadrove republičke UDBA-e NR Hrvatske, a potom i organizacijski sekretar KPJ pri UDBA-i.

U kolovozu 1948. godine postao je načelnikom Odjela za izvršenje kaznenih sankcija pri republičkom Sekretarijatu unutrašnjih poslova u Zagrebu, a zatim je postavljen za načelnika Sekretarijata unutrašnjih poslova. Paralelno je studirao pravo koje je i diplomirao 1961. godine u Zagrebu.
Godine 1965. napušta državnu službu te biva izabran za za zastupnika u Saboru SR Hrvatske. Obnašao je nekoliko političkih dužnosti, među kojima je u dva mandata bio članom Ustavne komisije. Nakon sloma hrvatskog proljeća, isključen je iz političkog života i umirovljen. U to vrijeme upoznaje Franju Tuđmana i postaje politički disident.

(FOTO) Vječni Joža Manolić preko noći dobio šetnicu: ‘A Tuđmana HDZ-ovci nisu htjeli’

Stvaranje hrvatske države

Ponovno se politički aktivirao 1989. godine, kad je rukovodio 20. Kongresom CK SKH, a 1990. godine aktivno sudjeluje u raspisivanju prvih višestranačkih izbora. Manolić je bio i jedan od osnivača stranke u koje je privukao i neke ljude iz obavještajnog aparata bivše države. To se nije svidjelo struji okupljenoj oko Marka Veselice i Hrvoja Šošića, koji su naposljetku ispali iz svih kombinacija.

Tako Manolić 1990. godine postaje potpredsjednik Predsjedništva Republike Hrvatske, čime je po važnosti postao drugi čovjek u Hrvatskoj. Od 24. kolovoza 1990. do 17. srpnja 1991. obnašao je dužnost predsjednika Vlade RH, naslijedivši Mesića na toj dužnosti, jer je ovaj bio izabran za hrvatskog člana u Predsjedništvu SFRJ. Za vrijeme Manolićeva mandata Hrvatski sabor je 25. lipnja 1991. donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske čime je započet proces razdruživanja Hrvatske od jugoslavenskih republika i autonomnih pokrajina, a Hrvatska je proglašena nezavisnom i suverenom državom. Međutim, pod pritiskom međunarodne zajednice je 7. srpnja 1991. Brijunskom deklaracijom odgođeno daljnje razdruživanje Hrvatske od Jugoslavije, što će se u konačnici dogoditi 8. listopada 1991. donošenjem Odluke o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ koju je donio Hrvatski sabor.

Manolić je bio i potpredsjednik Predsjedništva Sabora RH, u razdoblju od 30. svibnja 1990. do 24. kolovoza 1990., potom je bio hrvatski premijer, a zatim, u razdoblju od 24. kolovoza 1990. do 17. srpnja 1991, bio je predsjednik Kriznog stožera. Uz to, Manolić je obnašao dužnost predstojnika Ureda za zaštitu ustavnog poretka (UZUP-a), koji je kontrolirao rad sigurnosno-obavještajnih agencija u Hrvatskoj. Nakon Manolićeva odlaska 1993. godine, UZUP je ukinut.

HTV/CROPIX

Priklonio se Mesiću

Tuđman je dao Manoliću ključnu ulogu u stvaranju hrvatske obavještajne zajednice. No, Manolić ubrzo opet odlazi u politiku. Postaje predsjednikom Županijskog doma Sabora RH. Nakon unutarstranačkih borbi, napušta HDZ zajedno s Mesićem i drugim istomišljenicima te ubrzo biva smijenjen sa svih dužnosti u Saboru.

Potom je osnovao stranku Hrvatski nezavisni demokrati. Jedno vrijeme je bio i počasni predsjednik te stranke. Pred Božić 2023. godine posjetio ga je svećenik te mu, na njegov zahtjev, dao sakramente, ispovijedio ga i odriješio grijeha. Godine 2015. objavio je autobiografsku knjigu “Politika i domovina: moja borba za suverenu i socijalnu Hrvatsku”.

Manolić je odmah nakon završetka rata, 13. svibnja 1945. stupio u brak sa svojom prvom suprugom Marijom Erker. Zanimljivo je da je zakasnio na vlastito vjenčanje, jer je tog dana Tito trebao proći kroz Bjelovar prema Zagrebu. Naime, Manolić je bio zadužen za osiguranje trase od Kutine do Ivanić Grada. S njome je imao troje djece.

Manolić dobio odrješenje grijeha od svećenika? ‘Prvorazredan je to čin povratka kršćanskim korijenima’

Autor:Dnevno.hr/M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.