fbpx
Foto: Thomas Imo photothek, Guliver Images, Ilustracija

EVO ŠTO SU HRVATI REKLI SUCU U ZAMBIJI! Novi obrat, naše Ministarstvo odjednom ‘promijenilo ploču’: Stigli detalji optužnice, parovima prijeti dugogodišnja kazna zatvora

Autor: D.V

Četiri para iz Hrvatske koji su pritvoreni u malenom zambijskom gradiću zbog sumnje u trgovinu ljudima danas su konačno izašli pred sud gdje su iznijeli svoju obranu, a njihov odvjetnik zatražio je da se brane sa slobode.

Ročište je trajalo kratko, a odmah na početku određena je stanka kako bi se Hrvatima optužnica pročita na engleskom jeziku. Optužuje ih se za kazneno djelo trgovine ljudima, odnosno djecom, u pokušaju, a svi su  izjavili da se ne osjećaju krivima. Nastavak rasprave potom je odgođen za četvrtak, kada će se odlučiti hoće li se parove pustiti uz jamčevinu.

U međuvremenu su se doznale i nove informacije od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Kako piše Jutarnji, iako se mjesec dana pisalo da su od četiri uhićena para dva upisana u Registar potencijalnih posvojitelja, a dva nisu, Ministarstvo sada tvrdi da su i druga dva u postupku.


“S obzirom na okolnosti cijelog slučaja u tijeku je provođenje upravnog nadzora nad cjelokupnim postupkom upisa odnosno zahtjeva za upis u registar potencijalnih posvojitelja kod sva četiri para”, poručili su.

Mogli bi mjesecima ostati u pritvoru

Na raspravi je bio prisutan i konzularni službenik Veleposlanstva RH, no njegova je uloga, prema okvirima Bečke konvencije o konzularnim odnosima, ograničena i svedena na status promatrača.

“Putem nadležnih tijela Republike Zambije i branitelja dodijeljenog po službenoj dužnosti ponovno je zamoljeno da se prema pritvorenim hrvatskim državljanima postupa čovječno, da se poštuje njihovo dostojanstvo, da im se u slučaju potrebe osigura liječnička pomoć, da ih se ispituje na jeziku koji razumiju te da se bez obzira na težinu kaznenog djela za koje se sumnjiče ne predmnijeva njihova krivnja”, poručili su iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Inače, nakon što izjave da nisu krivi, uslijedit će istražni postupak s prikupljanjem dokaza koji može potrajati mjesecima prije nego što bude podignuta optužnica. Osim toga imaju pravo zatražiti i ukidanje istražnog zatvora, no malo je vjerojatno da bi sud takav zahtjev uvažio zbog opasnosti od bijega.

Ravnatelj doma u Kongu u bijegu?

Jedan od problema za nesretne Hrvate jest i taj da je, prema najnovijim informacijama Jutarnjeg lista koje još nisu službeno potvrđene, ravnatelj doma u DR Kongu, iz kojeg su namjeravali posvojiti djecu, u bijegu te nije dostupan tamošnjoj policiji i pravosuđu.

Državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Andreja Metelko-Zgombić otkrila je kako su Hrvati u Zambiji sami pokrenuli sudski postupak pred višim sudom pošto smatraju da su protupravno i predugo lišeni slobode.
“Ministarstvo vanjskih poslova je bilo uz te ljude od – početka, kada smo saznali da su ti ljudi uhićeni. Do sada nismo dobili formalni pisani odgovor. Dobili smo usmeno da su te osobe u pritvoru. Razgovarali smo s čitavim nizom institucijama u Zambiji”, naglasila je Metelko-Zgombić i dodala da je svih osmero Hrvata “u dobrom stanju” te da nisu fizički ugroženi.

Prijeti im do 24 godine zatvora

Podsjetimo, parovi su uhićeni 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli u Zambiji s četvero netom usvojene djece, u dobi od jedne do tri godine. Prema kaznenom zakonu Republike Zambije, kazne za djela za koje terete Hrvate predviđaju se višegodišnje kazne zatvora, a uhićenima u najgorem slučaju prijeti 24 godine zatvora, točnije za trgovanje djecom do 14 godina, za krivotvorenja dokumenata do sedam godina te za korištenje krivotvorina do tri godine zatvora. No, više je olakotnih okolnosti na njihovoj strani, a postoji i klauzula koja govori da se počinitelja može osloboditi ako je postupao u zabludi, odnosno ako nije znao da je dijete oteto bez pristanka roditelja.

Željko Cvrtila, bivši šef Uprave kriminalističke policije, izjavio je za Nacional da bi olakotna okolnost kojom bi hrvatski državljani mogli dokazati da su kolateralne žrtve mogla biti samo ako nisu dali novac za posvajanje djece, odnosno ako su samo plaćali naknade koje su zakonom propisane u DR Kongo. Ako su svjesno dali novac, onda će ih se tretirati kao sudionike u lancu krijumčarenja ljudima.
Komplicirana procedura

DR Kongo, najveća država u podsaharskoj Africi, spada među pet najsiromašnijih zemalja u svijetu i nije potpisnica Haške konvencije o međudržavnom posvojenju. Još 2016. ova je zemlja suspendirala mogućnost izdavanja dozvola za izlazak djece iz države radi međudržavnog posvojenja, i time zakonito posvajanje djece učinio gotovo nemogućim. Zbog silno komplicirane procedure, koja može trajati i po dvije godine, Amerikanci su svojim građanima sugerirali da ne posvajaju djecu iz Konga, ali su s predstavnicima kongoanskog Ministarstva pravosuđa nakon dugotrajnih pregovora uspjeli ishoditi izlazne dozvole za posvojenja, koja su bila ranije potvrđena.

Zbog ekstremnog siromaštva, nepoštivanja ljudskih prava, korupcije i velikog broja djece bez roditelja, posvajanje djece iz DR Konga postalo je unosan biznis pa je država 2020. potvrdila da neće dopustiti posvojenoj djeci napuštanje zemlje, bez obzira na rješenja o posvajanju koja su stranim državljanima izdavali korumpirani kongoanski sudovi.

 

 

 

Autor:D.V
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.