Photo: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

EVO GA! SAD JE I SLUŽBENO: Nema više u bolnicu bez ‘Covid potvrde’! Stožer objavio 8 novih odluka

Autor: Dnevno.hr

Stigle su nove odluke o “epidemiološkim mjerama” koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite.

Ministar i potpredsjednik Vlade Davor Božinović izvijestio je da je Stožer od zadnje sjednice Vlade donio čak osam novih odluka na nacionalnoj razini.

Kako je najavljeno, od 4. listopada na snagu stupaju tri odluke kojima su propisane obavezne covid potvrde ili testiranja na koronavirus za zaposlenike u zdravstvenom sustavu, kod prijava pacijenata te kod zaposlenih u socijalnoj skrbi.

Bez potvrde – ne može

Prilikom dolaska na posao zaposlenici i pacijenti moraju predočiti potvrdu ili dokaz ovlaštenoj osobi poslodavca. Ipak, odgovarajući drugi dokaz mogu predočiti oni koji iz “opravdanog razloga” ne mogu dobiti EU digitalnu covid potvrdu, a u odlukama je navedeno i kojim se dokazima dokazuje svaki od takvih slučajeva.

U donošenju odluke o prijemu pacijenta “vodilo se računa da se nikome ne onemogući zaštita pa tako u iznimnim slučajevima digitalnu potvrdu pacijenti ne moraju predočiti kada su hitni zbog sumnje u covid-19 ili potvrđene bolesti te prilikom posjeta liječniku primarne zdravstvene zaštite.”

U preostalim odlukama produljuju se epidemiološke mjere ograničavanja okupljanja, korištenja zaštitnih maski, rada trgovina, javnog prijevoza te o privremenim zabranama i ograničavanjima prelaska preko granice. Kod odluke o granicama produljuje se rok važenja cijepljenja i preboljenja s 270 na 365 dana.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.