Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Europski tužitelji raskrinkali Plenkovića: Otkrili tko je nadležan za aferu Geodezija

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Europsko tužiteljstvo je za Jutarnji list potvrdilo da je tzv. afera Geodezija u njihovoj nadležnosti te da sve nadgleda stalno vijeće s tri europska tužitelja iz drugih država članica.

“Svaku važnu odluku u istragama Europskog ureda javnoga tužitelja (EPPO), uključujući i onu o započinjanju istrage zasnovanu na pravnoj analizi nadležnosti EPPO-a, nadgleda nadležno stalno vijeće.

Stalna vijeća su sastavljena od po tri europska tužitelja iz drugih zemalja članica, a ne iz same zemlje koja provodi istragu. To je napravljeno da bi se osiguralo nezavisno i objektivno nadziranje svakog slučaja.

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Plenkovićeve tvrdnje

Stalno vijeće motri akcije koje se poduzimaju tijekom pojedine istrage te odlučuje kada se ide u progon, a kada se obustavlja istraga ili primjenjuje skraćena procedura”, dio je odgovora koji je Jutarnji list dobio iz Ureda glavne europske tužiteljice Laure Kövesi nakon nastavka optužbi premijera Andreja Plenkovića da EPPO nije nadležan za slučaj Ministarstva kulture.

Premijer Plenković tvrdi da hrvatski ured EPPO-a nije odgovoran nikome izvan Hrvatske, iznoseći stajalište kako su svi uključeni u istu instituciju i kako nema stranaca u cijelom procesu.

HUBOL reagirao: ‘Fuchs nije jedini, liječenje moćnika preko reda je pravilo!’
“Ljudi misle da su to stranci, nisu, to su Hrvati, zamjenici državnih odvjetnika koji su radili prije u hrvatskom državnom odvjetništvu, a sada su se preselili u okviru iste institucije u sobu na čijem ulazu piše Ured europskog javnog tužitelja. Nema tu Luksemburžana, Francuza, Nijemaca… Sve su to naši ljudi”, rekao je Plenković u jednoj od svojih izjava u kojima opetovano spori nadležnost europskih tužitelja, piše Jutarnji.

 
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.