Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Europski tužitelji digli optužnicu protiv bivšeg ministra: Sumnjaju na veliku prijevaru

Autor: N.K

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu opet ima posla, a ovaj put zbog sumnji, kako doznaje Jutarnji, da je bivši hrvatski ministar gospodarstva iz redova HSLS-a pokušao izvući europski novac lažno prikazujući veličinu trgovačkog društva, a koja je bila jedan od uvjeta za dobivanje novca iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

EPPPO je tako podigao  optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana zbog subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava, i to nakon provedene istrage o tri projekta sufinanciranih sredstvima Unije, koji uključuju izgradnju staklenika.

Iako ne navode o kome je riječ, Jutarnji list neslužbeno doznaje da se radi o Hrvoju Vojkoviću, bivšem HSLS-ovom ministru gospodarstva i nekadašnjem direktoru Croatia osiguranja, te Goranu Lučevu, konzultantu iz Varaždina. Obojica su bila uhićena 29. veljače zbog sumnje u subvencijsku prijevaru.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Pokušaj prijevare?

“Optužnica je uslijedila nakon što je provedena istraga pokazala kako postoji osnovana sumnja da je u razdoblju od travnja 2020. do kraja prosinca 2022. prvooptuženik – vlasnik trgovačkog društva – podnio tri zahtjeva hrvatskoj Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju s ciljem dobivanja bespovratnih potpora za projekte, koji su obuhvaćali ulaganja u opremanje objekta za pružanje turističkih usluga te podizanje nasada maslina i staklenika za uzgoj povrća. Sva tri projekta, čija je zajednička vrijednost iznosila nešto manje od 650.000 eura – za koje su zatražene subvencije u vrijednosti od gotovo 370.000 eura – bili su sufinancirani sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) po stopi od 85% i Državnog proračuna Republike Hrvatske po stopi od 15%.

Nadalje, utvrđeno je da je za dobivanje bespovratnih sredstava, trgovačko društvo prvooptuženika trebalo ispunjavati obvezne uvjete natječaja. Jedan od tih uvjeta bila je odgovarajuća ekonomska veličina trgovačkog društva. Isto tako utvrđeno je da je prvooptuženik, u tri navrata, lažno prikazao službeniku Ministarstva poljoprivrede da na zemlji u vlasništvu njegovog trgovačkog društva uzgaja tulipane, i to kako bi dobio potvrdu o potrebnoj ekonomskoj veličini. Naime, tulipani, koji spadaju u kategoriju cvijeća i ukrasnog bilja, dali bi dostatnu ekonomsku veličinu traženu prema uvjetima natječaja Agencije”, stoji u priopćenju.

Sabor je konstituiran: Jandroković ponovno izabran za predsjednika, neki su bili protiv
Odmah su shvatili što se događa

“Tako izdane potvrde o ekonomskoj količini prvooptuženik je priložio Zahtjevima za potpore u kojima je naveo da ispunjava tražene uvjete, tvrdeći da poljoprivredno gospodarstvo koje djeluje u okviru njegovog trgovačkog društva ima potrebnu ekonomsku veličinu.

Tijekom administrativne obrade podnesenih zahtjeva, kako bi djelatnike Agencije uvjerio u istinitost tvrdnji navedenih u zahtjevima za potpore, Agenciji je dostavio neistinitu dokumentaciju koju je sačinio s drugooptuženim, kojom je lažno prikazao da njegovo trgovačko društvo ispunjava uvjete prihvatljivosti natječaja.

Međutim, tijekom administrativne obrade podnesenih zahtjeva, Agencija je posumnjala na prijevaru i odlučila ne isplatiti bespovratne potpore okrivljeniku”, objašnjavaju iz EPPO-a.
Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.