Foto: Unsplash

Europska prezimena korijene vuku iz srednjeg vijeka, a ovo prezime nosi najviše Hrvata

Autor: Dnevno.hr

Mnoga današnja prezimena u Europi svoj korijen imaju u zanimanjima koja su bila prisutna u srednjem vijeku, pa je tako u Ujedinjenom Kraljevstvu najčešće prezime Smith, što označava kovača, a pronalazi ga se i na njemačkom govornom području, kao Schmit.

Najpopularnije prezime u Austriji, Gruber, znači “rudar”, a Müller, najčešće prezime u Njemačkoj i Švicarskoj, znači “mlinar”. U Slovačkoj popularno prezime Varga znači “kožar” ili “postolar”, prenosi World atlas.


Kako se trgovina proširila Europom tijekom srednjeg vijeka, prezimena su počela uključivati i ​​mjesto podrijetla kao sredstvo razlikovanja od drugih trgovaca i putnika. Tako Rusu, najčešće prezime u Moldaviji, znači “onaj koji dolazi iz Rusije”.

U Hrvatskoj Horvat, u Švedskoj Anderson

Najčešće hrvatsko prezime je Horvat, a znači “Hrvat”. Ime Silva na portugalskom znači “iz šume” i lako je zamisliti srednjovjekovne pastire i poljoprivrednike kako napuštaju svoja šumovita brda kako bi trgovali svojom robom u Lisabonu i Portu, piše World atlas.

OD GUZINE DO DERIKUČ*E: Ovo su prezimena koja Hrvati najčešće mijenjaju! Nekima ni ime nije sjelo: Jedna gospodična osam puta ‘intervenirala’

Uglavnom, većina prezimena u Europi potječe iz sustava patronimika, gdje se djetetu daje ime njegovog oca ili pretka s očeve strane. Dakle, Bugarin Ivanov je “Ivanov sin”, Nizozemac De Jong je “Jonov sin”, a Šveđanin Anderson je “Andersov sin”.

Iznimka na ovom popisu je Island, gdje je najčešće prezime Jónsdóttir. Povijesno gledano, kada se dijete rodi na Islandu, njegovo ime ovisi o spolu, sa sufiksom -son ili -dóttir koji se dodaje imenu oca. Da je dijete dječak, na primjer, prezime bi bilo Jónsson, a ako je djevojčica, onda je Jónsdóttir.

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Najčešća prezimena u Europi:

Albanija – Hoxha
Andora – Garcia
Armenija – Grigoryan
Austrija – Gruber
Bjelorusija – Ivanov
Belgija – Peeters
Bosna i Hercegovina – Hodžić
Bugarska – Ivanov
Hrvatska – Horvat
Cipar – Georgiou
Crna Gora – Popović
Češka – Nováková
Danska – Jensen
Estonija – Tamm
Finska – Korhonen
Francuska – Martin
Njemačka – Müller
Grčka – Papadopoulos
Mađarska – Nagy
Island – Jónsdóttir
Irska – Murphy
Italija – Rossi
Kosovo Krasniqi
Latvija – Bërzinš
Lichtenstein – Büchel
Litva – Kazlauskas
Luxembourg – Schmit
Makedonija – Stojanovski
Malta – Borg
Moldavija – Rusu
Monaco – Rossi
Nizozemska – De Jong
Norveška – Hansen
Poljska – Nowak
Portugal – Silva
Rumunjska – Popa
Srbija – Jovanović
Slovačka – Varga
Slovenija – Novak
Španjolska – Garcia
Švedska – Anderson
Švicarska – Müller
Turska – Yilmaz
Ukrajina – Melnik
Ujedinjeno Kraljevstvo – Smith
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.