fbpx
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

EUROPSKA KOMISIJA ZADALA UDARAC HRVATSKOJ: Prebrzo se oporavljamo, slijedi kazna od koje je Plenkoviću pao mrak na oči

Autor: Dnevno.hr

Europska komisija u četvrtak je objavila kako će Hrvatska zbog brzog oporavka od posljedica koronakrize dobiti manje sredstava iz Mehanizma za oporavak i otpornost (RRF) prema ažuriranom ključu za dodjelu bespovratnih sredstava državama članicama. Ranije je Hrvatska trebala dobiti 6,3 milijarde eura, a prema najnovijoj tablici Hrvatska dobiva nešto preko 5,5 milijardi eura bespovratnih sredstava.

Ključ za dodjelu 70 posto nacionalne alokacije bespovratnih sredstava temeljio se na broju stanovnika, BDP-u po glavi stanovnika u odnosu na prosjek EU-a i prosječnoj stopi nezaposlenosti u razdoblju 2015.-2019. u odnosu na prosjek Unije, dok se za preostalih 30 posto u obzir uzima realni pad BDP-a u koroni 2020. godine te ukupno kretanje gospodarske aktivnosti u razdoblju 2020.-2021.

Podaci Eurostata pokazuju kako je hrvatsko gospodarstvo 2020. palo za 8,1 posto, ali se brzo oporavilo i 2021. zabilježilo rast BDP-a 10,2 posto, što znači da je već prošle godine gospodarstvo premašilo razinu od prije koronakrize. Komisija je oporavak na tu razinu očekivala tek 2022.


 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.