AP Photo/Bullit Marquez/Guliver

Europa se sprema za mir, a na pomolu je nešto zlokobno: ‘Mogla bi nastati panika’

Autor: Ivana Jurišić

Jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za energetiku u Hrvatskoj, Igor Dekanić, gostovao je konferenciji “Eurotransformacija: Energetika budućnosti i zeleni turizam” u organizaciji Motus media grupe na kojoj je upozorio na opasnost koja Europi prijeti od zelene tranzicije.

“Europa je jedini kontinent koji od 2015. godine provodi Pariški sporazum i u tom razdoblju je potrošila devet posto manje energije. U isto vrijeme, svijet koji se kao i Europa obvezao smanjiti potrošnju, u tom istom razdoblju ju je povećao 16 posto.

50 godina prve naftne krize

Paradoksalno, upravo zato što su se Europa i EU jedini držali duha i slova Pariškog sporazuma, Stari kontinent je postao marginalni potrošač na svjetskom energetskom tržištu zbog čega bi mogao imati velike probleme u budućnosti”, upozorava Dekanić navodeći da se to događa u najgorem moguću trenutku u Europu.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

“Prije tri tjedna smo obilježili 50 godine prve naftne krize, a u sjećanje na taj dan je započeo i ovaj najnoviji sukob na Bliskom istoku koji ako eskalira može prouzročiti neke nove energetske probleme”, dodaje.

Dekanić ističe kako je Europa i prije rata u Ukrajini trošila više energije iz obnovljivih izvora od ostatka svijeta, da bi se taj postotak nakon početka rata u Ukrajini i povećao.

“Europa je orijentirana prema zelenoj transformaciji, ali ako dođe do otvorenog rata između Kine i SAD-a, onda bi mogla nastati panika”, govori profesor koji upozorava kako sve polako ide u tom pravcu.

“Ovi sadašnji geopolitički sukobi usmjeravaju cijelu ekonomsku politiku na ratnu ekonomiju, a ne na energetsku transformaciju. Upravo u ovom trenutku kroz Sredozemlje i Atlantski ocean putuju dvije velike skupine američkih nosača aviona. Njima ne treba solarna energija, treba im fosilno gorivo, ogromne količine istoga. Pa samo jednom tenku Abrams treba tisuću litara goriva za pogon. Bude li velikog rata, a sve ide u tom pravcu, što ćete tražiti, fosilna goriva ili obnovljivu energiju”, pita se Dekanić.
Na rubu nuklearnog rata

Dekanić ističe kako situacija na terenu upozorava da je sve ovo sada priprema za jedan veliki rat za nekoliko godina između SAD-a i Kine.

“Ja sam imao 10 godina za vrijeme Kubanske krize 1962. godine kada je svijet bio na rubu nuklearnog rata. Tada su Kennedy i Hruščov u posljednji tren spriječili eskalaciju sukoba, ali je pitanje bi li se ista stvar dogodila i danas”, kaže.

Prema njegovom mišljenju, danas su osnovni problem politički lideri.
“Nisu vizionari, nemaju iskustva. I Hruščov  i Kennedy su imali ratno iskustvo. Sovjetski vođa je neko vrijeme bio zapovjednik obrane Staljingrada, dok je Kennedy bio zapovjednik torpednog čamca na Solomonskim otocima gdje je ozlijedio kičmu čije je posljedice osjećao čitavoga života.

Zapad zatvara oči pred masakrom: ‘Ako ovako nastavi, Biden bi mogao ostati izoliran od ostatka svijeta’

Današnji političari imaju samo aktivističko iskustvo, i to ono aktivističko u vladinim udrugama. I onda vi nakon 10 godina rada u takvim udrugama odjednom dođete na vrh Europske komisije.

U ovom trenutku imamo dvije-tri generacije političara koji su zaboravili koja je tragedija bila Drugi svjetski rat, nešto što su političari iz šezdesetih znali iz prve ruke.

Zaboravljaju i da u zelenoj tranziciji morate uložiti ogromne novce u prvih 10 posto tržišta dok ono ne prikupi dovoljno snage za profitabilna ulaganja i privlačenje pravog kapitala. Ne zaboravimo da je i socijalizam propao na subvencijama i to na subvencijama u ljudsku humanost,  a ne u neku buduću održivu energiju. Europa bi trebala dobro razmisliti, pogledati oko sebe i zamisliti ide li u pravom pravcu”, zaključuje Dekanić.

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.