Photo: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL

EUROPA IMA NOVI PLAN O MIGRANTIMA I AZILU: Govori se i o povratku u domovinu osoba kojima je odbijen azil!

Autor: Hina

Europska povjerenica za unutrašnje poslove Ylva Johansson, koja će u srijedu predstaviti dugo očekivanu reformu politike azila, založila se za “mehanizam obvezne solidarnostI” između svih zemalja EU-a u slučaju migracijskog pritiska.

“To mora biti obvezno, sve zemlje članice moraju pomoći u situaciji kada je jedna zemlja članica pod pritiskom i kada ima puno ljudi kojima treba zaštita”, izjavila je u subotu švedska povjerenica, prenosi AFP.

“Ali moramo uzeti u obzir i vrstu pomoći”, naglasila je Johansson, s obzirom na upornu nesklonost nekih zemalja da prime tražitelje azila i neuspjeh privremenog sustava kvota raspodjele koji je bio odlučen tijekom migracijske krize 2015. godine.

“Ne radi se samo o premještaju u jednu zemlju EU-a, moglo bi se raditi o pomoći u povratku u domovinu osoba kojima je odbijen azil“, nastavila je.

Povjerenica nije željela iznositi pojedinosti “novog Pakta o migracijama i azilu” koji treba predstaviti 23. rujna, dva tjedna nakon požara u prenapučenom kampu Moria u Grčkoj.

Ona je priznala da je “jako težak zadatak pronaći prijedlog koji bi prihvatile sve zemlje članice i Europski parlament”.

“Pretpostavljam da moj prijedlog kada ga iznesem neće biti dočekan s odobravanjem“, rekla je ali i dodala da se nada “da će svi shvatiti da je to uravnoteženi kompromis“.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je najavila u srijedu eurozastupnicima da namjerava “ukinuti dublinsku uredbu, ključnu točku politike azila u EU-a koja stvara napetosti, u korist novog europskog sustava upravljanja migracijama”.

Tom uredbom se povjerava obrada zahtjev za azilom prvoj zemlju EU-a u koju stigne migrant, što zemlje poput Grčke i Italije smatraju nepravednim zbog njihovog geografskog položaja koji ih stavlja na prvu crtu.

Ylva Johansson također je naglasila da bi procedure razmatranja zahtjeva morale biti “puno brže”.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.