fbpx

(VIDEO) ‘AMAZONA U EUROPI’: Hrvatska i susjedne zemlje na korak do još jednog velikog UNESCO-ovog priznanja

Autor: Ines Brežnjak

Odlične vijesti stižu iz Pariza. Naime, UNESCO je jučer službeno proglasio 13.000 ha Mure i njezinih poplavnih nizina u Austriji Rezervatom biosfere. Mura, koja se ulijeva u Dravu na hrvatsko-mađarskoj granici, a kasnije u Dunav, u svom štajerskom dijelu predstavlja početnu točku budućeg rezervata biosfere od 1 milijun ha, a u kojem će i Republika Hrvatska imati svojeg udjela.

“Priznanje Rezervata biosfere u dolini Mure otvara posljednju prepreku razvoju središnje europske modelske regije, u kojoj zaštita prirode i održivi regionalni razvoj, iako dvije zasebne grane, idu jedna s drugom”, rekao je Arno Mohl, voditelj programa Mura-Drava-Dunav na WWF.

Cilj ovog projekta je prekogranična zaštita krajolika koji je jedinstven u Europi. Rijeke Mura, Drava i Dunav protežu se preko Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije te zajedno čine jedno od najvažnijih područja na našem kontinentu, koje obiluje bioraznolikošću biljnog i životinjskog svijeta te njihovih različitih staništa.


Prirodna dinamika rijeka na ovom području kontinuirano oblikuje nova staništa za mnoge ugrožene životinjske i biljne vrste, a među njima je više od 300 različitih vrsta ptica. Nekoliko vrsta riba kao što su jesetra i dunavski losos, koriste čak 700 km duljine ovog riječnog sustava za migraciju. WWF i njegovi partneri za zaštitu prirode iz svih pet uključenih zemalja nastoje proteklih dvadeset godina zaštititi ovo područje kako bi postalo rezervat biosfere, koji bi ujedno bio prvi u svijetu koji se proteže kroz čak pet zemalja.

Ovim priznanjem od strane UNESCA, Austriji je otvoren put da postane dio najveće inicijative za zaštitu rijeka u Europi. Riječna područja kod nas i u Mađarskoj status rezervata biosfere dobila su već 2012. godine, Srbija je taj status dobila 2017., a Slovenija 2018.

Završni korak ovog velikog projekta, kojeg nazivaju “Amazona u Europi” je da svih pet zemalja podnese zahtjev za imenovanje cjelokupnog područja UNESCO-vim rezervatom biosfere.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.