UNHCR pritišće Europu da prihvati migrante, a zbog ovog su zakona posebno opleli po Talijanima

Autor: Dnevno, B.V.

Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice (UNHCR) izrazilo je u utorak zabrinutost zbog represivnijeg zakona što ga ja je izglasao talijanski parlament protiv nevladinih organizacija koje spašavaju migrante na Sredozemnom moru.

Novi zakon daje veće ovlasti talijanskom ministru vanjskih poslova Matteu Salviniju da zabrani pristup u talijanske teritorijalne vode brodovima koji su pomogli migrantima, da ih zaplijeni i da njihovim zapovjednicima izreče novčane kazne koje mogu iznositi do milijun eura.

Europska komisija objavila je stoga da će ‘analizirati’ novi talijanski zakon kako bi ‘provjerila njegovu kompatibilnost s europskim pravom.

UNHCR smatra da nevladine organizacije imaju ‘neprocjenjivu ulogu’ u spašavanju izbjeglica i migranata na moru. ‘Angažiranost i humanost koji ih motiviraju ne trebaju biti kriminalizirani ili stigmatizirani’, smatra agencija.

UNHCR apelira na europske države da prihvate migrante, jer nije sigurno da se vraćaju u Libiju ili iz zemalja iz kojih su došli. No, na sastanku u Helsinkiju prošli mjesec ministri unutarnjih poslova EU-a nisu postigli dogovor o ‘mehanizmu solidarnosti’ s tim u vezi.

Autor:Dnevno, B.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.