Wikimedia

U STRAHU OD EKSTREMNE DESNICE: Njemačka zaposlila 400 novih policajaca

Autor: Dnevno, B.V.

Nakon ubojstva demokršćanskog političara Waltera Luebecka, kojeg je u lipnju zbog njegovih liberalnih stavova o izbjeglicama ustrijelio jedan pripadnik radikalne desnice, Njemački savezni ured za borbu protiv kriminala (BKA) uvođenjem specijalnih odjela planira pojačati borbu protiv ekstremne desnice.

Prema pisanju istraživačkog tima medija WDR, NDR i Sueddeutsche Zeitunga (SZ), BKA planira, zapošljavanjem 400 novih službenika i uvođenjem specijalnog odjela usredotočenog na borbu protiv “kriminala mržnje”, krenuti u oštriju borbi s ekstremnom desnicom. BKA time reagira na pojačanu opasnost koja prijeti od dijelova ekstremne desnice spremnih na nasilje.

Daljnji motiv je bio i napad na muslimane na Novom Zelendu, što je za BKA dokaz da se sizuacija situacija na desnom spektru pogoršala. Osnovni cilj uvođenja dodatnih odjela i osoblja je sprečavanje napada ekstremne desnice. Atentator na političara Luebckea mjesecima je svoje djelo najavljivao na društvenim mrežama, ali je to otkriveno tek nakon atentata.

Dosad u Njemačkoj političari nisu bili suglasni u vezi s ovim pitanjem, ali konačni cilj je poboljšati razmjenu informacija i pravovremeno otkriti ilegalne mreže i njihove ciljeve.

Autor:Dnevno, B.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.