Screenshot/Twitter

TKO ĆE NASLIJEDITI ANGELU MERKEL? Započele igre prijestolja među njemačkim demokršćanima

Autor: Dnevno

Unutar njemačke vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) razvila se rasprava oko toga treba li aktualna predsjednica stranke Annegret Kramp-Karrenbauer postati i demokršćanska kandidatkinja za kancelarku na sljedećim izborima, a prema aktualnim ispitivanjima javnog mnijenja svega 53 posto birača demokršćanske Unije CDU/CSU priželjkuje Kramp-Karrenbauer kao kandidatkinju za kancelarku.

Prema ispitivanju koje je za RTL proveo institut Forsa, ispred Annegret Kramp-Karrenbauer se po popularnosti nalaze dva političara CDU-a: umjereni Armin Laschet, sa 63 posto i konzervativni Friedrich Merz, sa 60 posto potpore.

Friedrich Merz je i favorit konzervativnog dijela stranke, tzv. Unije vrijednosti, čiji predvodnik Alexander Mitsch je, u razgovoru za dnevnik Saarbruecker Zeitung od srijede, izjavio kako Merz bolje predstavlja izvorne CDU teme poput sigurnosti i ekonomske politike.

Mitch je također podržao ideju mladeži Unije da o demokršćanskom kandidatu odluče članovi CDU-a i CSU-a preko direktnih izbora.

Mlada unija je na svom kongresu proteklog vikenda podržala ideju direktnog izbora, što je vrh stranke međutim, odbacio.

Predsjedništvo stranke je također odbacilo raspravu oko kancelarske kandidature za izbore 2021. kao preuranjenu.

Kao mogući kandidat iz sestrinske Kršćansko-socijalne unije (CSU) se spominje i predsjednik ove stranke Markus Soeder.




Jedan CSU-ov kandidat posljednji put je 2002. preuzeo ulogu kancelarskog kandidata. Edmund Stoiber tada je izgubio protiv socijaldemokratskog kandidata Gerharda Schroedera. Tri godine nakon toga na prijevremenim izborima vlast je preuzela predsjednica CDU-a i aktualna kancelarka Angela Merkel.

Annegret Kramp-Karrenbauer je predsjedništvo stranke preuzela prošle godine u prosincu, nakon što je Angela Merkel ujesen prošle godine, nakon slabih rezultata na nekoliko lokalnih izbora, najavila svoje povlačenje s mjesta predsjednice CDU-a i nakon isteka mandata i s mjesta kancelarke. Poznata među Nijemcima i kao AKK, Kramp-Karrenbauer, trenutačno ministrica obrane, dočekana je kao bliska suradnica i nasljednica Angele Merkel na mjestu predsjednice stranke, a potencijalno i na mjestu njemačke kancelarke nakon sljedećih izbora.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.