Screenshot

ŠEF TALIJANSKE VLADE: ‘I Španjolska i Portugal će preuzeti po 50 migranata’

Autor: Hina

 Šef talijanske vlade  Giuseppe Conte je rekao u nedjelju navečer da će Španjolska i Portugal preuzeti po 50 migranata koji se nalaze u talijanskim vodama, po uzoru na Francusku, Maltu i Njemačku.

“I Španjolska i Portugal će preuzeti po 50 migranata, kao što su to učinile Francuska, Njemačka i Malta”, napisao je Conte na društvenoj mreži Twitter.

Ranije tijekom dana Njemačka je objavila da je pristala na taženje Italije primiti 50 od ukupno 450 migranata.

Conte je nakon njemačke reakcije istaknuo da su od Europe tražili “solidarnost i odgovornost”.

U subotu su Francuska i Malta objavile da preuzimaju svaka po 50 migranata. Drveni brod s 450 migranata krenuo je iz Libije, a u petak u zoru je primijećen u međunarodnim vodama.


Rim od petka poziva europske zemlje da preuzmu dio odgovornosti za te migrante.

Malta ističe da je brod bio puno bliži talijanskom otoku Lampedusa, nego teritoriju Malte i dodaje da migranti ne žele pomoć Malte, već žele u Italiju.

Od subote ujutro dva talijanska vojna broda na koje su prebačeni migranti blizu Sicilije čekaju rješenje koje se nazire nakon dogovora pet zemalja da preuzmu 250 migranata.

U nedjelju navečer objavljeno je također da je oko 600 afričkih migranata, odbijenih u Alžiru, spašeno u pustinji te da su stigli sredinom tjedan na sjever Nigera.

Dužnosnik Agadeza, velikog grada na sjeveru Nigera, blizu Alžira, rekao je da “u posljednja tri dana u prvom valu stiglo više od 180 Nigerijaca nakon čega je stiglo još najmanje 400 stranaca”.

Isti izvor je rekao da su migranti bili u izrazito teškom stanju ostavljeni blizu granice s Nigerom.

Oni su svjedočili da su dovedeni do granice i ostavljeni s minimalnim količinama vode i hrane i zatim su propješačili 50-ak kilometara prije nego su spašeni. Među njima ima djece i žena.

Nigerijce su preuzele lokalne vlasti, a druge zapadne Afrikance Međunarodna organizacija za migracije (OIM), rekao je isti dužnosnik.

U tweetu u petak je predstavnik OIM-a u Nigeru, Giuseppe Loprete, precizirao da je njegova agencija pomogla 391 migrantu, 16 različitih državljanstva na granici s Nigerom i Alžirom. Među njima ima državljana Bjelokosne Obale, Senegala,  Gvineje i Kameruna.

Autor:Hina
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.