REAKCIJA NA NOVE POLITIČKE ODNOSE? Europska komisija predlaže 30 posto više sredstava za vanjsku politiku | Dnevno.hr
Wikimedia

REAKCIJA NA NOVE POLITIČKE ODNOSE? Europska komisija predlaže 30 posto više sredstava za vanjsku politiku

Autor: Hina

 Europska komisija je u četvrtak predložila povećanje proračuna za vanjsko djelovanje u sljedećem Višegodišnjem financijskom okviru (VFO) na 123 milijarde eura, 30 posto više nego u sadašnjem proračunskom razdoblju od 2014. do 2020. godine.

U sadašnjem VFO-u za vanjsko djelovanje namijenjeno je 94,5 milijardi eura, a za sljedeći dugoročni proračun od 2021. do 2027. predlaže se 123 milijarde eura.

Komisija je predložila nekoliko novih instrumenta za vanjsko djelovanje u sljedećem proračunu.

Najviše, 89,2 milijarde, namijenjeno je za Instrument za međunarodnu suradnju, razvoj i susjedstvo. Za novi Instrument za pristupnu pomoć (IPA III) namijenjeno je 14,5 milijardi eura, što 13 posto više u odnosu na IPA II u sadašnjem proračunskom razdoblju. Taj instrument je namijenjen za zemlje kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u EU-u.

Za humanitarnu pomoć predviđeno je 11 milijardi eura, zatim tri milijarde eura za Zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, 300 milijuna eura za nuklearnu sigurnost, 300 milijuna za suradnju s prekomorskim zemljama i teritorijima, uključujući Grenland.

Osim toga, Komisija predlaže i novi izvanproračunski fond Europski instrument mirovne pomoći u vrijednosti od 10,5 milijardi eura. Fondom će se objediniti postojeći izvanproračunski mehanizmi posvećeni sigurnosti i obrani kako bi se prevladali postojeći nedostaci i ograničenja.

Time se poboljšava djelotvornost financiranja operacija i misija zajedničke sigurnosne i obrambene politike (ZSOP), navodi Komisija.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.