Screenshot

PROPAST EUROPE! STRAŠNA PROGNOZA STRUČNJAKA: Imaju loše vijesti za Hrvatsku. Evo što će nam se dogoditi u narednim godinama.

Autor: S.V.

Nakon temeljite analize kojom su pokušali predvidjeti ekonomsku i demografsku opstojnost Europe u narednim godinama, stručnjaci priznatog sveučilišta u Denveru (Pardee Center ) iznijeli su ne baš optimistične zaključke: europski kontinent se ekonomski i demografski raspada, dok Afrika i Azija preuzimaju svjetsku dominaciju.

Europska unija kao jedna od najmoćnijih regija svijeta, gubi vodeće mjesto i to zbog raseljavanja i sve katastrofalnije demografske slike. Do sada je 28 zemalja EU činilo više od polovine svjetskog BDP-a 1960. godine, ali očekuje se da će do 2100. činiti svega jednu petinu, navodi se u izveštaju Pardee Centra. Napredak se predviđa samo Velikoj Britaniji, no ona je već jednom nogom istupila iz Europske unije.

Azija i Afrika  – vodeće, svjetske ekonomske sile

S druge strane, Azija i Afrika će preuzeti palice vodećih, ekonomskih zemalja i to zahvaljujući munjevitom porastu stanovništva. Od 10 zemalja kod kojih se očekuje najveći relativni porast BDP-a devet je u Africi, a očekuje se da će Ruanda sa 140. mesta na listi iz 2020. skočiti na 54. poziciju u 2100. godini!

Globalni centar gravitacije se velikom brzinom kreće ka istoku, pa se tako očekuje da Kina preuzme mjesto vodeće svjetske ekonomije od SAD-a do kraja 2030. godine, a za Indiju se predviđa zadržavanje u vrhu do kraja stoljeća.

Hrvatska gubi pola stanovništva

Do 2100. godine broj stanovnika u svijetu će se uvećati za 41 posto, ali Europa je jedini kontinent za koji se smatra da će izgubiti stanovništvo, dok se za Afriku veruje da će utrostručiti broj stanovnika.

Stručnjaci smatraju da će u Evropi, u periodu između 2020. i 2100. godine, samo tri države imati porast stanovništva – Luksemburg, Švedska i Danska, dok se za Bugarsku, Hrvatsku i Litvaniju očekuje da će u tom periodu izgubiti polovinu stanovništva.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.