Photo by Jack Taylor - WPA Pool /Getty Images

PRESUDNI SUMMIT O BREXITU ODRŽAVA SE IDUĆI TJEDAN: Što će biti odlučeno?

Autor: Hina

Čelnici Europske unije okupit će se sljedeći tjedan u Bruxellesu u ključnom trenutku pregovora o britanskom izlasku iz EU-a čiji je rezultat još uvijek neizvjestan iako je do brexita ostalo manje od šest mjesci.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk opisao je listopadski summit kao “trenutak istine” nakon što je zadnji sastanak britanske premijerke Therese May s 27 kolega pokazao duboko nesuglasje i London i Bruxelles odveo u slijepu ulicu.

“U listopadu očekujemo maksimalan napredak i rezultate u pregovorima o brexitu”, rekao je Tusk, dodajući da će tek tada EU odlučiti o sljedećim koracima kojima treba finalizirati dogovor.

Diplomati od Londona do Bruxellesa trenutno ulažu maksimalne napore kako bi se utvrdilo što je moguće više pojedinosti uoči summita.

Svi se nadaju da će dogovoriti sporazum koji će spriječiti da Britanija izađe iz Unije 29. ožujka 2019. bez prijelaznog razdoblja što bi moglo izazvati kaos i ekonomske poteškoće na obje strane.

Premda je veliki dio tzv. Sporazuma o izlasku utvrđen prije više mjeseci, na nekim ključnim spornim točkama – posebno oko pitanja kako izbjeći ‘tvrdu granicu’ na irskom otoku – malo je toga otišlo naprijed.

Sjeverna Irska napustit će EU zajedno s Britanijom, dok će Republika Irska ostati u bloku. Mnogi se boje da će povratak graničnih kontrola potpiriti desetljeća tenzija između dviju strana.




Bruxelles i London nadaju se da će budući trgovinski dogovor riješiti to pitanje, ali u nedostatku dogovora EU inzistira na rješenju po kojem bi Sjeverna Irska ostala u carinskoj uniji.

Britanija je, pak, odbacila bilo kakav dogovor koji bi podijelio Ujedinjeno Kraljevstvo namećući spore preglede robe koja prelazi Irsko more.

Prema mirovnom sporazumu potpisanom na Veliki petak 1998. godine, ukinute su kontrole i granica između Velike Britanije i Republike Irske postala je praktički nevidljiva.




To je bez problema funkcioniralo s obzirom da su i Velika Britanija i Republika Irska kao članice EU-a bile dio jedinstvenog europskog tržišta i carinske unije, ali problemi nastaju kada se jedna država odluči na izlazak.

Kako su obje strane istaknule da ne žele ugroziti irski mirovni proces, poglavito Sporazum na Veliki petak, potrebno je naći inovativno rješenje kako bi se izbjegla tvrda granica na irskom otoku.

To je pitanje također neraskidivo vezano uz oblik budućih ekonomskih odnosa između Britanije i EU-a.

“Ne može biti dogovora o izlasku bez preciznog budućeg okvira”, rekao je glasnogovornik britanske premijerke Therese May u ponedjeljak.

Analitičar Andrew Duff istaknuo je da sporazum neće biti savršen, da će morati biti kompromisa, ali izrazio je i optimizam da će se on na kraju postići.

Bilo kakav dogovor tražit će odobrenje parlamenta u Londonu u kojem deseci euroskeptičnih zastupnika konzervativne stranke Therese May prijete da će glasati protiv.

Probleme može raditi i Sjevernoirska demokratska unionistička stranka, koalicijski partner kozervativaca. Njezina čelnica Arlene Foster rekla je da ne može prihvatiti bilo kakav dogovor koji će tretirati Sjevernu Irsku drugačije od Britanije. “To je crvena linija”, kazala je.

EU summit počet će u srijedu večerom za 27 šefova država ili vlada – bez May – koji će razgovarati o brexitu.

Dan kasnije, svih 28 treba se fokusirati na migracije, poglavito dolaske preko Sredozemlja, te osuditi kibernetički napad protiv Organizacije za zabranu kemijskog oružja. Zapadne prijestolnice Rusiju drže krivom za taj napad.

Izravno s njezinim premijerom Dimitrijem Medvedevom europski vođe moći će razgovarati na azijsko-europskom summitu (ASEM) u Bruxellesu u četvrtak i petak.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.