fbpx
Foto: Wikimedia

POVRATAK IZ EUROPSKOG VIJEĆA U DOMAĆU POLITIKU: Tuskov izgovor ili stvarna pomoć Poljskoj?

Autor: S.P.

Dan nakon objave povratka u poljsku domaću politiku, bivši predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk najavio je da će napustiti mjesto predsjednika Europske pučke stranke (EPP).

On je predsjednik te stranke od 2019. godine, a u subotu se vratio na mjesto čelnika liberalne stranke Građanska platforma (PO) čiji je suosnivač.

Tusk je rekao kako će “razgovori o njegovom nasljedniku započeti na jesen”.


‘Na kocki je budućnost Poljske u EU’, smatraju u Građanskoj platformi

“Naravno da formalno mogu biti šef stranke Građanska platforma i Europske pučke stranke, koja ujedinjuje mnoge europske stranke”, istaknuo je Tusk.

Dodao je kako se želi “sto posto uključiti u poslove na poljskoj političkoj sceni te je već obavijestio svoje partnere, premijere i predsjednike iz Europske pučke stranke o odluci da ću se posvetiti politici Poljske”.

Mnogi u Građanskoj platformi smatraju da je “na kocki” budućnost Poljske u Europskoj uniji.

Izbori bi se trebali održati 2023. i tada će se odlučiti hoće li se vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) nastaviti sukobljavati s Bruxellesom oko reforme pravosuđa, za koju EU tvrdi da potkopava neovisnost sudaca, LGBT prava i ostalih pitanja.

“Građanska platforma je neophodna, potrebna je kao jedna snaga, a ne sjećanje, kako bismo dobili bitku za budućnost protiv PiS-a”, rekao je Tusk na kongresu PO-a u Varšavi.

Podsjetimo, Donald Tusk je bio predsjednik Europskog vijeća od 2014. do 2019., i pomogao je u vođenju EU-a u burnom razdoblju obilježenom brexitom i migrantskom krizom. Osim toga, bio je i prvi premijer Poljske u postkomunističkom razdoblju s dva mandata, a vodio je PO vladu od 2007. do 2014.
Autor:S.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.