Marko Jurinec/PIXSELL

Pahor: Arbitražnim sporazumom 2009. Slovenija dobila najviše što je mogla

Autor: Hina

Pahor je arbitražni sporazum ocijenio uspjehom svoje tadašnje vlade. "Mnoge bih ondašnje svoje odluke iz ove perspektive mijenjao, ali se to nikako ne odnosi na sporazum o arbitraži", kazao je slovenski predsjednik.

Slovenski predsjednik Borut Pahor istaknuo u utorak, u razgovoru za tv postaju POP-TV, da je  njegovo postizanje sporazuma s hrvatskom stranom 2009. o arbitražnom rješavanju graničnog prijepora najviše što je Slovenija tada mogla postići, ocijenivši svojim najvećim uspjehom na području vanjske politike upravo to što se kao tadašnji slovenski premijer izborio za arbitražni sporazum o granici s Hrvatskom.

“Ako sam išta dobro napravio za ovu državu, onda sam to učinio tim sporazumom s Hrvatskom”, kazao je Pahor u razgovoru za tv postaju, dodavši da bi i danas učinio, isto iako neki ocjenjuju da je trebao nastaviti blokadu Hrvatske sve dok ona ne pristane na za Sloveniju povoljan dogovor o razgraničenju.

U vrijeme kada je Pahor bio slovenski premijer njegova vlada je više mjeseci zbog graničnog prijepora blokirala nastavak hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Pahor je kazao da bi i danas napravio isto što je napravio 2009. godine postizanjem sporazuma, jer se u tadašnjim uvjetima nije moglo postići više.

Zbog blokade hrvatskih pristupnih pregovora, slovenska je vlada tada bila po jakim međunarodnim pritiskom da se spor riješi i u tim uvjetima se nije mogla izboriti za nešto više od članka u sporazumu što ga je potpisao s tadašnjom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, da arbitri moraju Sloveniji dodijeliti spojnicu s otvorenim morem preko hrvatskog akvatorija, kazao je Pahor na opasku da je Slovenija zbog tadašnje pozicije članice Europske unije i NATO saveza mogla dobiti više da je nastavila s blokadom hrvatskih pristupnih pregovora.

“Misliti da se u tim uvjetima moglo dobiti više je iluzija, jer međunarodna zajednica više nije imala razumijevanja za našu blokadu i nije pokazivala strpljenje”, kazao je slovenski predsjednik govoreći o toj temi za slovensku komercijalnu televiziju mjesec dana uoči predsjedničkih izbora, na kojim se bori za svoj novi petogodišnji mandat.

Službena predizborna kampanja za predsjedničke izbore u Sloveniji trebala bi početi za tjedan dana, a očekuje se da će odnosi s Hrvatskom opet biti jedna od vodećih tema.

Pahor je arbitražni sporazum ocijenio uspjehom svoje tadašnje vlade. “Mnoge bih ondašnje svoje odluke iz ove perspektive mijenjao, ali se to nikako ne odnosi na sporazum o arbitraži”, kazao je slovenski predsjednik.

“Dobili smo najviše što smo tada mogli dobiti, kazao je Pahor, dodavši kako je Sloveniji nakon presude arbitražnog suda njegovom odlukom pripao doticaj s međunarodnim vodama i “više od 80 posto” Piranskog zaljeva.

Upitan kako gleda na dogovoreni dijalog slovenskog premijera Mire Cerara s hrvatskim premijerom, Pahor je kazao da dijalog podržava, ali misli da arbitražu treba primijeniti iako je Hrvatska smatra neobvezujućom zbog kontaminacije arbitražnog procesa.
“S Hrvatima treba razgovarati, međunarodno pravo i međunarodna zajednica su na našoj strani, ali moramo paziti da tu potporu ne potrošimo”, kazao je.
Pahor je odbio sugestiju da je paradoksalno što on kao zagovaratelj dijaloga s Hrvatskom ima izrazitu potporu na izborima od stranke ministra vanjskih poslova Karla Erjavca, koji je protiv tog dijaloga jer ga ne smatra korisnim u implementaciji arbitražne presude na kojoj Slovenija inzistira.
“Veselim se svakoj potpori”, kazao je Pahor u vezi Erjavčeve potpore svojoj kandidaturi, dodavši da smatra kako je njegova velika zasluga u ovom mandatu bila povezivanje svih sastavnica slovenske politike bez obzira njene suprotnosti i ideološke razlike.
“To što sam povezivao, a ne dijelio ljude,  predstavljalo mi je veliku moralnu satisfakciju. Jer povezati Slovence međusobno, znate da to nije nimalo lako”, kazao je slovenski predsjednik.

 

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.