Oglasile se hrvatske europskomentarke: Tomašić otkrila tko je napravio propust

Autor: Dnevno.hr

Uoči terorističkih napada u Strasbourgu, o stanju su izvjestile europske parlamentarke Marijana Ptir i Ruža Tomašić za portak Direktno.

“U vrijeme napada bila sam u Europskom parlamentu sa svojim asistenticama, nakon čega smo pješice otišle do obližnjeg hotela na božićni domjenak ECR kluba zastupnika”, kaže Tomašić te govori o tome kakva je sada sigurnosna situacija.

“Sve je u redu, svi smo na sigurnome. Mislima i molitvama sam sa nevinim žrtvama ovog zvjerskog čina i njihovim obiteljima”, dodaje.

Komentirala je informaciju koja se pojavila, a ta je da je napadač bio na listi potencijalnih terorista te su ga pratile obavještajne službe.

“Sramotan je policijski propust koji se dogodio u slučaju napadača koji je identificiran kao od prije poznati radikalizirani islamist, ali nažalost nije iznenađujući. Samo se pitam koliko će se još ovakvih i sličnih napada morati dogoditi da oni na odgovornim pozicijama shvate da je pristupu u rješavanju ovog problema potreban radikalni zaokret”, zaključuje Tomašić.

Za Direktno Petir dodaje:

“U vrijeme terorističkog napada u Strasbourgu bila sam na svom radnom mjestu u Europskom parlamentu gdje sam i ostala cijelu noć. Samo tri sata prije napada govorila sam upravo o Izvješću o zaključcima i preporukama Posebnog odbora za terorizam”, rekla je Petir.




U svojem govoru upozorila je da bi se napad mogao dogoditi, a što se nažalost i dogodilo nekoliko sati kasnije…

Naši građani zaslužuju živjeti u miru i blagostanju i to im moramo osigurati. Nažalost, u EU je zbog porasta radikalizacije sigurnost dovedena pod znak upitnika. Premda se u izvješćima nacionalnih parlamenata  o izvorima radikalizacije i mjerama koje treba poduzeti jasno progovara, ipak se ne poduzima sve što je potrebno.

Sve dok se ne prekine dotok novca koji služi radikalizaciji i ne zaustave oni koji provode radikalizaciju, naši građani nisu sigurni. Terorizam je zločin koji najdublje osuđujem te tražim da se iskoriste svi mehanizmi kako bismo stali na kraj tom zločinu”, rekla je Petir.




Osvrnula se na očiti sigurnosni propust jer je napadač bio na takozvanoj Fiche S listi koja obuhvaća radikalizirane osobe i potencijalne teroririste.

“Ukoliko su točne informacije da je policija imala napadača na svojoj ‘crnoj listi’ te ukoliko je poznato da se u ovo doba godine obavljaju dodatni pregledi svih koji ulaze u uži dio centra grada, onda se svakako trebamo zapitati kako je moguće da se je ovakav strašan zločin dogodio. Potrebno je sačekati službena izvješća koja će sasvim sigurno rasvijetliti ovu situaciju i dati informaciju je li poduzeto sve što je bilo potrebno. Ja sam danas radni dan kao i svake srijede započela sa svetom katoličkom misom ovdje u Europskom parlamentu prilikom koje smo se pomolili za sve žrtve ovog terorističkog napada”, zaključuje Petir.

Na Facebook profilu oglasio se i  Tonino Picula.

“Nakon večerašnje pucnjave u centru Strasbourga zgrada European Parliament je zatvorena kao mjera predostrožnosti te nitko ne moze izaći iz nje niti u nju ući. Prema informacijama s kojima raspolažem, sve hrvatske kolegice i kolege i njihovi timovi su na sigurnom. Do daljnjega čekamo službene informacije o događanjima u centru”, objavio je zastupnik Tonino Picula na Facebooku oko 23 sata u utorak, dok su europarlamentarci još bili zaključani u zgradi parlamenta radi njihove sigurnosti, budući da je napadač još u bijegu” napisao je.

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan također se javila se u program N1 televizije iz Strasbourga.

“Moj hotel je centru grada. Izašla sam večeras prošetati po sajmu. Uspjela sam izbjeći tu pucnjavu, nisam čula što s dogodilo, odjednom sam vidjela silan metež i policija nije puštala nikoga prema centru grada. Sada sam par stotina metara od tog trga, sve je prazno. Iz EP-a dobivamo informaciju da se ne krećemo nigdje i da napadač još nije uhvaćen. Još su vrlo visoke mjere opreza,”rekla je Borzan.

“U kontaktu sam s kolegama i kolegicama. Ruža Tomašić mi se još nije javila, Dubravka Šuica jest, Marijana Petir je u redu. Poražavajuće je da su kontrole na ulazu u centar danas bile pojačane. Policija je pregledala građane, napadač se očito uspio provući” dodala je.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.