Screenshot, izvor: Telegraph.uk

NJEMAČKO GOSPODARSTVO TONE: Što to znači za Hrvatsku?

Autor: Dnevno

Većina ekonomista najavila je loše vijesti za njemačko gospodarstvo. I njihova centralna banka Bundesbank potvrdila je za medije u svojoj redovitoj mjesečnoj ekonomskoj analizi: “Istina je, nalazimo se na rubu ulaska u recesiju”. Četvrta svjetska ekonomija po veličini i najveća europska, pogođena je onime što stručnjaci nazivaju “savršenom olujom negativnih trendova”. Njemački državni statistički ured Destatis objavio je pad bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) u protekla tri mjeseca.

Njemačka već godinama bilježi stabilan gospodarski rast, tako da su vijesti o mogućoj recesiji glavne u tamošnjim medijima. Zbog najave moguće recesije poslovično financijski odgovorni Nijemci mogli bi se uzdržati od potrošnje. Globalno stanje gospodarskih prilika već neko vrijeme stoji na klimavim nogama. Val recesije stiže i na vrata Europe. Razloga je više. Trgovački rat Sjedinjenih Američkih Država i Kine. Izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske Unije. Blagi pad BDP-a Njemačke, Švedske, ali i Ujedinjenog Kraljevstva. Stoga pad triju najvećih ekonomija Europe, ne treba shvatiti olako.

Upravo zato male zemlje Europske unije strahuju da, ako europski gigant Njemačka krene padati, povući će i ostale zemlje sa sobom. S obzirom na to da iz ove zemlje dolaze brojni inozemni transferi prema našim građanima, Hrvatsku treba zabrinjavati ovakav razvoj situacije. Ne zaboravimo da gotovo pola milijuna Hrvata živi tamo, a mnogi su na tzv. “privremenom radu” i šalju svoj “gastarbajterski” novac obiteljima. Teško je nagađati hoće li se kriza prenijeti na tržište rada, ali prvi na udaru mogli bi biti baš novi strani radnici.  Nažalost, novi ciklus europske krize mogao bi utjecati na Hrvatsku. Naš BDP itekako ovisi o inozemnim transferima, turističkoj potrošnji i intenzivnijoj potrošnji građana koji su stekli prihode iz inozemnih izvora.

 

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.