fbpx
Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

NEMA VIŠE LOŠIJIH PROIZVODA ZA HRVATSKO TRŽIŠTE: Europarlamentarci traže regulaciju kvalitete hrane

Autor: Hina

Lokalne i regionalne preferencije ne smiju biti izlika za prihvaćanje dvojne kvalitete proizvoda na jedinstvenom tržištu, poručili su u u četvrtak, većinom europarlamentarci zemalja istočne i srednje Europe, u raspravi o izvješću koje traži zakonsku regulaciju različite kvalitete istih proizvoda na tržištu Unije.

Zastupnici u Europskom parlamentu su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu raspravljali o uočenim razlikama u prehrambenim proizvodima, kozmetici i higijenskim potrepštinama na jedinstvenom tržištu. Zatražili su da se jasno definira što se podrazumijeva pod dvojnom kvalitetom, nakon što su istraživanja pokazala da se naizgled isti proizvodi slabije kvalitete prodaju u zemljama istočne Europe.

Izvješće kojim se traži rješenje u obliku promjene zakonskih regulativa, što će omogućiti jednako tretiranje svih građana Europske unije, podržala je velika većina zastupnika. Izvjeršće su podržalaa 464 zastupnika, dok je protiv bilo 69 protiv, a suzdržanih 17.


Izvjestiteljica Olga Sehnalová (S&D), članica Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, istaknula je kako je tema aktualna već nekoliko godina i da je bilo vrijeme da se krene naprijed. “Cilj nije da se unificiraju proizvodi i da se stvori tzv. ‘europski ukus’, već je riječ o kvaliteti jer veliki broj potrošača ne zna da se mnogi proizvodi istog proizvođača zapravo razlikuju od tržišta do tržišta.”

Hrvatska zastupnica Biljana Borzan (S&D), također članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, napomenula je da se izvješćem traže izmjene Direktive o nepoštenoj trgovačkoj praksi i osnivanje europskog tijela koje bi pomagalo u regulaciji tržišta i tako zaustavile podjele u EU. “Mi se osjećamo kao građani drugog reda. Danas je vrijeme da pokažemo da Europski parlament predstavlja sve građane, da nema istoka i zapada i da smo svi jedna Unija. Nismo svi isti, ali smo ravnopravni”, rekla je.

Dvojna kvaliteta proizvoda odnosi se na hranu i piće, ali i na robu široke potrošnje, uključujući higijenske potrepštine i deterdžente. “Sigurna sam da nitko ne želi jesti jogurt s manje voća, a više šećera, čokoladu s manje kakaa ili koristiti deterdžent koji manje kvalitetno služi svrsi”, dodala je Borzan u izjavi za Hinu.

Kritike izvješću temeljile su se na tvrdnjama kako je to pitanje različitih ukusa i nejednakih lokalnih preferencija. “Nemaju svi ljudi u Europi isti ukus i to je nešto što proizvođači također moraju uzeti u obzir. Važno je osigurati transparentnost, ali svejedno će postojati proizvodi koji će se razlikovati. Primjerice, u Portugalu i Poljskoj se možda razlikuju predodžbe o tome kakvog okusa trebaju biti riblji štapići”, rekao je njemački zastupnik Andreas Schwab (EPP).

Takve je argumente je po završetku rasprave odbacila hrvatska zastupnica Dubravka Šuica (EPP). “Istočne zemlje su kritike o lokalnim preferencijama demantirale primjerom tromjesečne bebe koja ima ukus ali se sigurno o njemu ne može izraziti. Prema tome, ne radi se o regionalnim ukusima, ukus se stječe i to je potpuno izmišljen argument”, rekla je za Hinu.

“Ako se već zalažemo za jedinstveno tržište, a Velika Britanija se trenutno bori da ostane na tom tržištu iako izlazi iz Europske unije, onda je logično da svi na jedinstvenom, zajedničkom i europskom tržištu uživamo jednaka prava”, dodala je Šuica i pozvala na promjenu zakonodavstva.
Povjerenik Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane Vytenis Povilas Andriukaitis istaknuo je da svi građani Europske unije trebaju imati pristup proizvodima visoke kvalitete. Podsjetio je na europsko istraživanje o kvaliteti proizvoda za koje je izabrana metodologija, dok je sljedeći korak izbor proizvoda koji će se uvrstiti u istraživanje.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.