Twitter / Screenshot

Nastavlja se summit u Bruxellesu: Jesu li korak bliže dogovoru o podjeli poslova u Europi?

Autor: Ines Brežnjak

Jučerašnja “drama” u Bruxellesu, odnosno summit koji bi trebao potvrditi novog šefa Europske komisije, kao i nekolicinu ostalih visokih funkcija, nastavljen je danas.

Nakon što je Tusk jučer suspendirao summit, krenuli su bilateralni dogovori, a kako javljaju europski mediji, čini se da su oni bili nešto uspješniji od samog sastanka čelnika. Naime, još se u noćnim satima počelo nagađati kako će se ipak dogovoriti o podjeli poslova, a situacija bi trebala izgledati ovako: Frans Timmermans trebao bi preuzeti mjesto predsjednika Europske komisije, Kristalina Georgieva trebala bi zasjesti na čelo Vijeća Europe, Manfred Weber preuzeti mjesto šefa Europskog parlamenta, Charles Michel bi trebao preuzeti mjesto visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, dok bi Margrethe Vestager trebala postati prva potpredsjednica Europske komisije.


Iako su pojedine zemlje istočne Europe opstruirale izbor Timmermansa na mjesto predsjednika, navodno je ovom dogovoru najviše kumovala njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je zagovarala ovakvu podjelu poslova, a na njezinoj strani je i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Prema pisanju Politica, Poljska navodno i dalje čini sve što može da Timmermans ne zasjedne na čelo Europske komisije.


Iako dogovora zasad još nema, sve je izglednije da će pritisak Angele Merkel da se do dogovora dođe ipak “uroditi plodom” te da će Timmermans, bez obzira na to što su pučani jučer žustro bili protiv njegova izbora, ipak zasjesti na čelo Komisije.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.