Wikimedia

NAPAD NA BRITANSKI PARLAMENT: Otkriven identitet napadača

Autor: Hina

Dvadesetdevetogodišnji muškarac koji je priveden pod sumnjom na terorizam nakon što se u utorak automobilom zaletio u zaštitnu ogradu ispred zgrade britanskog parlamenta je Salih Khater, britanski državljanin podrijetlom iz Sudana, rekao je u srijedu europski sigurnosni izvor agenciji Reuters.

U priopćenju policije stoji da su pripadnici policije u srijedu ujutro nastavili s pretraživanjem stanova na trima adresama u gradovima Birminghamu i Nottinghamu koje su započeli u utorak.

Muškarac (29) se namjerno zaletio automobilom u pješake i bicikliste te udario u ogradu ispred zgrade parlementa ozlijedivši pritom troje ljudi da bi odmah nakon toga bio uhićen. Trenutno ga se ispituje pod sumnjom da je pripremao teroristički napad a u srijedu je dodatno uhićen pod sumnjom za pokušaj umorstva, a policija je rekla kako ne surađuje s inspektorima.

 Sigurnosni izvor rekao je agenciji Reuters da je Khater iz Birminghama u središnjoj engleskoj te da nije bio poznat sigurnosnim službama do utorka.

“Zadovoljni smo što smo doznali identitet uhićenog muškarca. Prioritet nam je nastaviti istragu i ustanoviti zbog čega je počinitelj to napravio”, stoji u policijskom priopćenju, izvijestio je dpa.

Istražitelji su ustanovili da je vozilo korišteno u napadu stiglo iz Birminghama u London u ponedjeljak navečer.

Po Telegraphu, osumnjičeni stanuje u četvrti Hall Green u Birminghamu gdje radi kao šef u trgovini. Po podacima s Facebooka sudanskog je porijekla, studirao je na Sveučilištu za znanost i tehnologiju u Khartoumu, a u Veliku Britaniju došao je prije pet godina.




List piše i da je Salih Khater otprije poznat policiji Birminghama, no šef odjela za protuterorizam Neil Basu u utorak je kazao da “nije poznat” londonskoj policiji niti obavještajnoj službi.

Po Timesu policija pokušava ustanoviti postoji li veza između Saliha Khatera i Khalila Masooda, počinitelja sličnog napada u ožujka 2017. blizu parlamenta u Londonu u kojem je poginulo pet osoba, a više desetaka ih je ranjeno.

Khalil Masood stanovao je u Sparbrooku, drugoj četvrti u Birminghamu, desetak minuta udaljenoj od mjesta stanovanja Saliha Khatera.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.