Wikimedia

NAKON SKANDALA: Francuska pooštrila zakone protiv uznemiravanja na ulici i spolnih odnosa s maloljetnicima

Autor: Hina

Francuski parlament je u srijedu usvojio zakon kojim želi suzbiti spolne odnose s maloljetnicima i osigurao kazne na mjestu događaja za ulično uznemiravanje.

Zakon koji je Narodna skupština usvojila s 92 glasa za i niti jednim protiv proširuje okolnosti u kojima je spolni odnos s djetetom ispod 15 godina kategoriziran kao silovanje.

Ljevičarski zastupnici su bili suzdržani rekavši kako zakon ne ide dovoljno daleko u suzbijanju seksizma i skrbi za žrtve. Zakon je već prošao u Senatu.

Zakon o zlostavljanju maloljetnika postao je aktualan nakon ovogodišnjeg slučaja u kojem su kako je izviješćeno tužitelji isprva odbili optužiti jednog muškarca za silovanje 11-godišnje djevojčice zbog toga jer je ona pristala na spolni odnos.

On je isprva optužen za spolno zlostavljanje maloljetnice ali je kasnije stavljen pod istragu zbog silovanja, izvijestila je javna radiotelevizija FranceInfo.

Novi će zakon dopustiti sudcima da smatraju silovanjem spolni odnos s djetetom ispod 15 godina ako druga strana zlorabi djetetov nedostatak neophodnog razumijevanja da bi se upustilo u odnos.

Feminističke skupine tražile su da se utvrdi minimalna dob ispod koje bi odnos s djetetom automatski bio smatran silovanjem, ali je vlada rekla kako je službena pravna analiza isključila tu mogućnost.




Zakon također predviđa kazne na mjestu događaja od najmanje 90 eura za spolno uznemiravanje na ulici.

I to pitanje se našlo u vijestima zbog skandala ovoga tjedna koga je zabilježile kamera u Parizu gdje je muškarac udario mladu ženu koja mu je odgovorila nakon što ju je uznemiravao.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.