Photographer: Kuebi / Wikimedia

Merkel govorom u sinagogi obilježila Kristalnu noć

Autor: Hina

Njemačka ima moralnu dužnost boriti se protiv jačanja antisemitizma, kazala je u petak njemačka kancelarka Angela Merkel, u emocionalnom govoru u berlinskoj sinagogi u povodu 80. godišnjice početka nacističkih napada na Židove.

Odjevena u crno, Merkel je židovskim čelnicima kazala da u Njemačkoj sada, osam desetljeća kasnije, jača nasilje nad Židovima, za koje se okrivljuje krajnje desne militante ili muslimane.

“Život Židova u Njemačkoj ponovno cvjeta, što nam je neočekivan poklon nakon Shoaha”, kazala je, koristeći hebrejsku riječ za holokaust. “Ali svjedoci smo i zabrinjavajućeg antisemitizma koji ugrožava život Židova u zemlji.”

Njemačka i Austrija obilježile su u petak Kristalnu noć, val ubojstava Židova i pljačkanja i uništavanja njihove imovine koji je započeo 9. studenoga 1938. Naziv je dobila po razbijenom staklu na ulicama ispred sinagoga i židovskih trgovina i kuća.

Merkel je pozvala na nultu toleranciju prema pokušajima krajnje desnih skupina da se veliku njemačku muslimansku zajednicu smatra odgovornom za nasilje koje počine islamistički militanti.

“Takav oblik antisemitskog nasilja podsjeća nas na početke pogroma”, kazala je.

Nešto prije njezina govora, prizivni sud u Berlinu odbacio je odluku policije da zabrani održavanje krajnje desnog skupa u gradu kasnije tijekom dana.




Policija je to odlučila smatrajući neprihvatljivim njegovo održavanje na dan kada zemlja obilježava Kristalnu noć.

No sud je ocijenio da su ustavna prava slobode izražavanja i okupljanja važnija.

Planiran je i protuprosvjed ljevičarskih skupina.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.