Screenshot, Reuters

Halo, Putine, kako ćemo s plinom: Evo što su dogovorili Angela Merkel i ruski predsjednik

Autor: Dnevno

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali u u ponedjeljak telefonom o produženju tranzita ruskog plina prema Europi kroz Ukrajinu, po isteku tranzitnog ugovora 31. prosinca ove godine, izvijestio je Kremlj.

“U vezi današnjih redovnih trilateralnih ministarskih konzultacija Rusija-Ukrajina-EU koje se održavaju u Bruxellesu, dvoje su državnika razmijenili mišljenja o produženju tranzita ruskog plina preko Ukrajine u Europu, po isteku desetgodišnjega ugovora koncem 2019. godine”, kaže se u priopćenju press službe Kremlja.

Kako se dodaje, sve su tri strane zainteresirane “za ovu ili onu varijantu” produljenja sporazuma o tranzitu plina.

“Rusiji trebaju ukrajinski transportni kapaciteti te ih se tijekom 2020. ne može potpuno odreći, EU je zainteresiran za stabilnu isporuku plina tijekom zime te se zalaže za dugoročni ugovor o tranzitu za Kijev kako bi se zajamčila atraktivnost ukrajinskog plinskog transportnog sustava za ulaganje u njegovu modernizaciju. Što se tiče Ukrajine, ona se nada zaključenju dugoročnog ugovora, jer bi u slučaju prekida tranzita izgubila proračunske prihode u visini tri milijarde dolara godišnje”, kaže se u priopćenju.

Zadnji krug pregovora Rusije, Ukrajine i EU-a o produženju ugovora o tranzitu ruskog plina u Europu kroz Ukrajinu održan je 19. rujna i trajao je samo 40 minuta, a nakon njega je potpredsjednik Europske komisije za energetsku uniju Maroš Šefčovič izjavio da je razgovor prvi put,nakon puno godina, prošao u vrlo konstruktivnom i pozitivnom tonu.

Tri strane su tada istaknule da su produženje transporta kroz Ukrajinu i isporuka ruskog plina u Europu mogućaiu gotovo bilo kojem scenariju, te da su se Gazprom, Ukrajina i Europa pobrinuli i za moguće “crne dane” punjenjem rekordnih količina plina u podzemna skladišta.

Sporazum o tranzitu ruskog plina u EU kroz Ukrajinu istječe 31. prosinca ove godine. Rusija predlaže produženje ugovora na trenutačnim osnovama, a EU da ukrajinski plinovodni sustav bude dijelom krupnijeg projekta dostave plina iz središnje Azije u Europu.




Ukrajinski operator Naftogaz optužuje Moskvu da bi htjela potpuno prekinuti tranzit plina kroz Ukrajinu. Rusi su pak više puta odgovorili da, bez obzira na gradnju drugih plinovoda iz Rusije prema Europi, posebno Sjevernog toka 2 i Turskog toka, tranzit kroz Ukrajinu može biti nastavljen predloži li Ukrajina konkurentne uvjete.

Krajem 2008. godine Kijev i Moskva nisu uspjeli sklopiti novi sporazum o opskrbi ruskog plina Ukrajini. Kao rezultat toga, ruski Gazprom je trebao obustaviti isporuke, ali nastavio je isporučivati potrebne količine plina kako bi ispunio svoje obveze prema europskim potrošačima. Naftogaz je počeo uzimati dio tranzitnog plina, što je dovelo do najozbiljnijeg prekida isporuke plina u Europu u povijesti na samom vrhuncu zime.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.