SCREENSHOT, TWITTER

(FOTO/VIDEO) PRVI REZULTATI KATALONSKOG REFERENDUMA: 90% za neovisnost

Autor: Hina / dnevno.hr

Birališta u Kataloniji zatvorena su u 20 sati. Tamo su se tijekom nedjelje stanovnici unatoč sudskoj zabrani referenduma izjašnjavali o nezavisnosti. Tijekom cijelog dana intervenirala je policija te je više od 760 ozlijeđenih a među kojima i 12 policajaca.

Tijek događaja pratite ovdje:

1:20 Vlada Katalonije objavila je preliminarne rezultate referenduma u Kataloniji, prenosi Associated Press, a prema njima je 90 posto osoba koje su glasala na referendumu glasale su “za” neovisnost.


Vlada Katalonije je putem Twittera objavila da od 2.262,424 listića koje španjolska vlada nije zaplijenila, njih 2.020,144 bilo je za neovisnost. Protiv je bilo 176,566 glasova bilo te je 45.586 listića bilo prazno. Nevažećih je bilo 20.129 listića.

23:55 U znak protesta protiv policijske akcije usmjerene protiv referenduma skupine koje se zalažu za nezavisnost Katalonije i sindikati najavili su generalni štrajk za utorak. Na štrajk je pozvao Jordi Cuixart, predsjednik organizacije Ómnium Cultural, a da će se on sigurno održati rekao je Hini jedan koordinator koji je u Barceloni organizirao stanovnike kako policija ne bi mogla ući u lokalnu školu gdje su glasali. Katalonija je industrijski i turistički jedna od najrazvijenijih pokrajina na koju otpada oko 20 posto BDP-a Španjolske.

23:47 Sasvim je izgledno, premda je rezultat referenduma još uvijek nepoznato, da su pobijedili zagovornici nezavisnosti jer su se upravo oni najviše trudili u organiziranju glasovanja dok protivnici uglavnom nisu izašli nakon što ga je sud zabranio.

23:07 Katalonski predsjednik Carles Puigdemont izjavio:”Katalonija je osvojila pravo na neovisnost”

22:47 Tijekom održavanja referenduma ozlijeđene su 844 osobe, objavilo je katalonsko ministarstvo zdravstva

22:15 U nedjelju je Ministarstvo vanjskih poslova objavilo preporuku hrvatskim državljanima da zbog situacije uzrokovane referendumom u Kataloniji u nadolazećim danima izbjegavaju posjet Barceloni i drugim većim gradovima te pokrajine

21:01 U nedjelju navečer regionalna vlada objavila je da je policija zatvorila 319 glasačkih mjesta. Katalonska vlada planirala je glasanje na 2300 biračkih mjesta no ostalo je nepoznato koliko ih je bilo otvoreno.

20:48 Lokalni mediji pišu da su se po zatvaranju birališta kutije s birališta navodno odnijele na tajne lokacije.

20:38 Prema nepotvrđenim informacijama katalonskih vlasti od ukupno 5,5 miijuna birača,na referendumu je glasalo njih oko 3 milijuna, objavila je Al Jazeera English.

21:00 Društvene mreže su neiscrpan izvor brutalnih videa koji prikazuju policijsku represiju. Naime, Katalonci su samo htjeli izaći na biralište i glasati. Iako su njima ruke u zraku, policija ih nemilosrdno mlati

20:38 U telefonskom razgovoru sa španjolskim kolegom njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je objašnjenja policijskog nasilja i sukoba tijekom referenduma.

20:35 Španjolski premijer Mariano Rajoy nakon zatvranja birališta na referendumu za samostalnost Katalonije održao je izvanrednu konferenciju za medije na kojoj je poručio kako se “neustavni referendum nije dogodio”.

“Vidjeli smo epizodu strategije protiv vladavina prava i demokratičnosti. Neki su pokušali oduzeti glas onih koji misle drugačije. Vidjeli smo ponašanja koja su u suprotnosti sa svim demokratskim načelima i ona nikada ne bi trebala biti ponovljena”, kazao je Rajoy.

Istaknuo je kako su za današnja događanja odgovorni “oni koji su se zalagali za podrivanje vladavine zakona”

“Brojni Katalonci bili su prevareni jer je referendum nelegalan i neustavan. Većina katalonskog naroda nije željela sudjelovati u ovome i o tome nema rasprave. Većina Katalonaca dokazala je da poštuje zakon”, kazao je Rajoy.

20.33 Guardian javlja kako je ukupno 761 osoba potražila liječničku pomoć, objavilo je katalonsko ministarstvo zdravlja. U Barceloni je ozlijeđeno 335 ljudi

19:29 Prema službenim podacima koje su u nedjelju navečer objavile katalonske vlasti, najviše ozlijeđenih građana je u Barceloni 216 i Gironi 80.

 Strahuje se kako bi policija mogla oteti glasačke kutije

19:01 Moći će se glasati do 20 sati, objavila je katalonska vlada, a tamo gdje budu redovi na biralištima građanima će se omogućiti da glasaju i nakon 20 sati.

18:20 Španjolski nogometni reprezentativac Gerard Piqué glasovao je u nedjelju na referendumu o nezavisnosti Katalonije ne osvrćući se na zabranu ustavnog suda, dan prije nego će se priključiti Španjolskoj uoči posljednja dvije utakmice za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

“Ja sam glasovao. Zajedno smo nezaustavljivi braniči demokracije”, napisao je Twitteru 30-godišnj branič Barcelone. Nakon izlaska s biračkog mjesta rekao je: “Ovo je sramota, slike govore same za sebe”.

18:15 Međunarodni tajnik HNS-a i međunarodni promatrač na referendumu u Kataloniji Boris Blažeković za Dnevnik se javio iz Barcelone.

Upitan što misli hoće li referendum biti legalan s obzirom na sva događanja, Blažeković je odgovorio: “Po meni bi mogao biti legalan jer se načelno tiče građana, a manje politike i u tom kontekstu bi se mogao smatrati regularnim. Veliki broj katalonaca je izašao na birališta.”

Što će se dogoditi nakon zatvaranja birališta može se samo nagađati, a već sada se spekulira da će nacionalna policija pokšati oduzeti pune biračke kutije.

“I dalje ne znamo što se može večeras može dogoditi, priča se da bi policija opet mogla intervenirati i oduzimati pune glasačke kutije. Takave su glasine, a vidjet ćemo što će biti”, kazao je Blažeković.

Blažeković

17:45 Policija je, kako je objavilo španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova, zatvorila 92 ilegalna birališta te zbog napada na službenika i građanske neposlušnosti uhitila troje ljudi.

17:15 Nasilje u Kataloniji počeli su osuđivati čelnici država članica EU. Prvi koji je razbio šutnju je belgijski premijer Charles Michel.

“Nasilje nikad ne može biti odgovor. Osuđujemo sve oblike nasilja i potvrđujemo naš poziv na dijalog”, poručio je preko Twittera.

16: 58 Gradonačelnica Barcelone Ada Colau oglasila se na Twitteru    i objavila da je u Kataloniji ozlijeđeno 460 ljudi.

“Kao gradonačelnica tražim da policija odmah prestane koristiti silu protiv nemoćnih građana”, poručila je Colau.

15:50 Kako javljaju katalonski mediji, jedan muškarac u dobi između 50 i 60 godina teško je ranjen u mjestu Mariola de Lleida  te su ga morali reanimirati.

15:45 Glasanje je sada usporeno jer je pao elektronski sustav i sada se glasa na papiru, javlja Guardian

14:40 Zbog brutalnosti španjolske policija, kako je javila katalonska vlada, ozlijeđeno je 337 građana!

14:15 Bivši katalonski predsjednik Artur Mas, španjolskog premijera Rayoja je pozvao da podnese ostavku zbog nasilja “njegovih snaga”.

14:00 Španjolska policija objavljuje snimke na kojima policajci bježe od katalonskih birača. Na jednoj od njih, kako pišu, interventni policajci bježe od ljudi koji ih gađaju kamenjem.

12:45 Trideset i osam osoba ozlijeđeno je gumenim mecima i pendrecima koje je upotrijebila španjolska policija pošto su joj se stotine osoba ispriječile na ulazima na biračka mjesta u Kataloniji gdje se odvija referendum o nezavisnosti unatoč zabrani španjolskog Ustavnog suda, priopćila je katalonska vlada.

Liječničku pomoć je od 9 sati ujutro zatražilo 38 osoba od kojih su tri teže ozlijeđene, navela je vlada iz Barcelone na Twitteru.

Pošto je jutros regionalna policija Katalonije odbila ispuniti sudski nalog i zatvoriti škole u kojima se održava glasovanje slijedila je operacija španjolske nacionalne policije i civilne garde. Kako bi prokrčili put prema biralištima upotrijebili su gumene metke i pendreke.

Stotine pobornika referenduma i dalje je ispred škola u kojima je srušena internetska veza, čime je onemogućeno prikupljanje podataka o biračima i registracija glasovanja. Na jednom mjestu građani postavljaju barikade ispred biračkog mjesta.

“Slika koju je u svijet odaslala španjolska država sramotna je i taje će imidž ostati zauvijek”, rekao je katalonski predsjednik Carles Puigdemont u obraćanju medijima.

Pozvao je stanovnike da nastave izlaziti na biračka mjesta unatoč televizijskim snimkama na kojima se vidi intervencija policije te ozljede od gumenih metaka.

Kao i drugi čelnici pokrajinske vlade, tako je i predsjednik Puidgemeont uspio glasati, učinivši to na glasačkom mjestu gdje njegov dolazak nije bio najavljen jer je na njegovu biralištu policija zaplijenila glasačke listiće razbivši prozore kako bi ušla u prostoriju.

Čak i sama španjolska vlada nevoljko se prihvatila te zadaće. Cilj nacionalne policije i civilne garde je zaplijeniti izborni materijal, a ne dirati ljude koji žele glasati, rekao je Enric Millo, predstavnik španjolske vlade u Kataloniji.

“Prisilili su nas da činimo nešto što ne želimo”, rekao je na konferenciji za novinare. Osudio je, međutim, postupanje katalonskih policajaca. “Odbili su naredbu da spriječe ilegalni referendum i trebali su spriječiti otvaranje birališta, no nažalost to nisu učinili”, požalio se i rekao da je to “golema neodgovornost” katalonskog vodstva.

Glasnogovornik katalonske vlade Jordi Turull rekao je da su otvorene tri četvrtine birališta na kojima su birači mogli glasati.

Katalonska vlada najavila je da će skupina sveučilišnih profesora procijeniti rezultate katalonskog referenduma u nedjelju navečer, ali ne i odziv, o čemu će, kako se očekuje, informacija slijediti u ponedjeljak ujutro.

Španjolska vlada je poručila iz Madrida da se referendum neće održati, jer je nezakonit. Ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo da se nakon rušenja elektronskog sustava glasovi ne mogu izbrojati pa je on dodatno izgubio ne regularnosti jer osobe sada mogu glasati više puta.

Katalonska vlada ustvrdila je pak da je na djelu sustav koji će osigurati da se ne može glasati dva puta.

Policijska operacija se nastavlja diljem Katalonije, pokrajine na sjeveroistoku Španjolske.

“Policija uklanja glasačke kutije kako bi ispunila nalog suda i poštivala zakon uslijed ilegalnog referenduma”, poručio je španjolski ministar unutarnjih poslova Juan Ignacio Zoido preko Twittera. Šef katalonske policije u nedjelju se nije pojavio na sastanku sigurnosnih službi.

11:59 U čitavom nizu incidenata, prema informacijama agencije AFP, diljem Katalonije ozlijeđeno je najmanje 38 osoba.

11:05 Diljem ove španjolske pokrajine je, kako navodi glasnogovornik katalonske vlade Jordi Turull otvoreno 73 posto birališta.

Policija ispaljuje gumene metke na birače koji stoje u redovima ispred glasačkih mjesta, javio je Guardian.

10.41 – Španjolska interventna policija upala je na biralište malo prije najavljenog glasanja katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta na referendumu o neovisnosti, kojega je Madrid proglasio ilegalnim. Policija je sjekirama razbila prozor sportskog centra u pokrajini Girona, u kojemu je organizirano biračko mjesto na kojem je katalonski predsjednik trebao glasati, i silom je otvorila vrata.

Prikaži sliku na TwitteruPrikaži sliku na TwitteruPrikaži sliku na TwitteruPrikaži sliku na Twitteru

Policija je sjekirama razbila prozor sportskog centra u pokrajini Girona, u kojemu je organizirano biračko mjesto na kojem je katalonski predsjednik trebao glasati, i silom je otvorila vrata.

Na televizijskim snimkama vidjelo se kako su se policajci s crnim beretkama i štitovima raširili po biralištu očito tražeći glasačke kutije dok su birači pjevali katalonsku himnu.

Puigdemont je najavio da će glasati na biralištu nedaleko od Girone u 9.30 sati, otprilike u vrijeme kada je tamo upala policija, ali ga na televizijskim snimkama nije bilo.

Katalonski predsjednik u međuvremenu je uspio glasati, pokazale su snimke tv postaje TV3.

Glasao je u selu Cornella del Terri u pokrajini Gironi, a ne na biračkom mjestu na kojem je to bilo planirano, a na koje je provalila policija.

Španjolska nacionalna policija počela je plijeniti glasačke kutije i biračke liste i listiće na katalonskim biralištima, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova u vrijeme kada je dio birača počeo glasati na spornom katalonskom referendumu u nedjelju.

Interventna policija sukobila se s biračima ispred jednog biračkog mjesta gdje su deseci policajaca koristili štitove kako bi odgurnuli ljude, rekli su očevici. Birači su uzvikivali “mi smo ljudi mira” i “ne bojimo se”.

Kako javljaju agencije, policija je odgurivala birače na nekim biralištima u Barceloni i Gironi.

Uz zapljenu glasačkih kutija i listića, policija ima nalog izbjegavati upotrebu sile te samo upozoriti ljude da napuste birališta.

Organizatori referenduma pozvali su pak birače na miran otpor u slučaju upada policije.

Katalonske vlasti planirale su održati referendum na više od 2.300 biračkih mjesta za 5,3 milijuna registriranih birača, no španjolska vlada u subotu je priopćila da je policija zatvorila “većinu” lokacija  na kojima je trebao biti proveden referendum.

Katalonska vlada u nedjelju ujutro je pozvala birače da glasaju na drugome mjestu, ako je njihovo biračko mjesto policija zatvorila.

Autor:Hina / dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.