DIRNULA JE I EUROPSKU KOMISIJU! Otkrivena sudbina krave Penke koja je ilegalno ušla u Srbiju | Dnevno.hr
Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

DIRNULA JE I EUROPSKU KOMISIJU! Otkrivena sudbina krave Penke koja je ilegalno ušla u Srbiju

Autor: Dnevno.hr

Bugarska agencija za sigurnost hrane osudila je kravu Penku na smrt jer je krava odlutala preko granice u Srbiju, a inspektori su strahovali da je po povratku zaražena bolestima koje bi mogle ugroziti druge životinje i stanovnike EU-a, piše N1. Ali stigla je odluka koja je mnoge razveselila: krava Penka će živjeti!

“Sad je tužna, plače Penka. Nisu suze uobičajene kod krava. Plače, naprosto je tužna jer je zarobljena ovdje, nije vidjela slobodu, a ona je navikla, to je životinja, navikla na slobodu”, kaže vlasnik Ivan Kirilov Haralampijev o svojoj kravi koja je bila smještena u karantenu u kojoj je i njenom vlasniku zabranjeno da joj prilazi.

Naime, kada bi krave imale nacionalnost ona bi bila državljanka EU kao Bugarka iako je bez dokumenta uspiela prijeći čak dvije granične kontrole. A carinici kod Bosilegrada nisu je ni pokušali zaustaviti, pa se tako našla u Srbiji

“Nisam mogao vjerovati, ali na našoj granici sam im rekao dok su me hapsili da to neću dati, da ću im pokazati, jer ako sam Bugarin, nisam glupan. Razumijete li? Pravi sam muškarac koji hoće da zaštiti dostojanstvo jedne životinje”, rekao je vlasnik.

Odluka Agencije za sigurnost hrane ipak nije provedena. A s obje strane granice svjedoče da je Penka izuzetak jedino po tome što se uputila na službeni granični prijelaz, a inače i divlje i domaće životinje šumom redovno prelaze granicu, samo daleko od očiju carinika.

“I mi znamo svi da trebaju paziti životinje da ne prelaze. Uvijek da je pastir s njima, inače nestaju. Zato što je Bugarska član Europske unije? Da zato ubiju kravu? Ne treba je ubiti, ako je zdrava, treba živjeti”, rekao je Nikolaj Đolev iz sela Koranovci u Bugarskoj.

Iako je u suštini smiješna priča o kravi koja ne poštuje zakone, analitičari ukazuju na ozbiljnije probleme.

“Ako nešto ozbiljno možemo reći to je – da ima što još da se činii u prilagođavanju europske administracije s jedne strane i realnog života s druge”, kaže analitičar iz Sofije Georgi Koritarov.

Krava Penka imala je opaku podršku, naime na peticiji za spas njezina života je više od deset tisuća potpisa među kojima je i slavni Beatles Sir Paul McCartney.

Nakon što su analize krvi pokazale da je krava zdrava, odluku o pomilovanju potvrdilo je Ministarstvo poljoprivrede Bugarske, a od komentara nije se suzdržala ni Europska komisija.

“Krava Penka će živjeti, pa očekujem neku reakciju na ovu radosnu vijest. Ako bi mi povjerenik mogao to potvrditi, bio bih zahvalan, kao i Paul McCartney, siguran sam”,  rekao je glasnogovornik Europske komisije Margaritis Schinas.”Pretpostavljam da sada očekujete neku šalu koju bih morao improvizirati. Ali u redu, recimo: Živjela krava Penka, i to što je napustila Europsku uniju i vratila se u nju, to je u redu”.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.