Screenshot, Getty Images

ANARHIJA NA MADRIDSKIM ULICAMA: Ljevičarske grupe traže amnestiju za političke zatvorenike

Autor: Dnevno

Oko 4.000 osoba okupilo se u subotu navečer u centru Madrida tražeći oslobođenje zatvorenih katalonskih dužnosnika nakon čega je došlo do sukoba s policijom iza kojeg je ostalo 26 ozlijeđenih.

Na skupu kojeg je organiziralo dvadesetak grupa s ljevice tražila se „amnestija za sve političke zatvorenike“ u Španjolskoj, no spomenuti su i katalonski političari osuđeni u ponedjeljak na zatvorske kazne od 9 do 13 godina.

Organizatori su rekli da je taj skup bio sazvan prije donošenja tih presuda istaknuvši kako je u zatvorima u Španjolskoj „između 300 i 500 političkih zatvorenika“. Na skupu su istaknuli španjolske republikanske zastave trobojnice.

Neki od prosvjednika pokušali su zatim blokirati ulicu Gran Via, smještenu u samom srcu Madrida, postavljajući na nju barikade. Policija ih je pokušala rastjerati nakon čega su posegnuli za stolicama i drugim objektima s terasa obližnjih kafića i bacali ih na policiju. Policija je upotrijebila palice.

U sukobu je ozlijeđeno 26 osoba, od čega 15 civila i 11 policajaca, izvijestila je hitna pomoć.

U bolnicu su prevezena četiri civila i troje policajaca. Jedna osoba je uhićena.

Na paralelnom skupu, također u centru Madrida no nešto dalje, okupilo se stotinjak „mladih patriota“ pod geslom „Katalonija je Španjolska“. Policija je spriječila da dođu u kontakt s prosvjednicima iz drugog skupa.




Vrhovni sud u Madridu u ponedjeljak je izrekao zatvorske kazne od 9 do 13 godina za devetero katalonskih dužnosnika koji su 2017. organizirali referendum o nezavisnosti Katalonije premda ga je bio zabranio Ustavni sud. Posljedično su proglasili republiku Kataloniju, koja nije zaživjela na terenu.

Još troje dužnosnika osuđeno je na zabranu obnašanja javnih funkcija i novčane kazne.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.