REUTERS/Andreas Gebert/Guliver

EU SPREMA HITAN PLAN ZA ZIMU BEZ RUSKOG PLINA: ‘Treba nam zajednički plan koji će osigurati da plin ide tamo gdje je najviše potreban’

Autor: Dnevno.hr

Europska komisija najavila je izradu hitnog plana kojem je cilj pomoći zemljama članicama EU da se snađu bez ruskih energenata, javlja Sky News.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen danas je objavila da je riječ o inicijativi koja se nastavlja na plan EU da se riješi ovisnosti o ruskom ugljenu, plinu i nafti te ide ruku pod ruku s ubrzanjem razvoja obnovljivih izvora energije.

“Pripremamo hitne planove za Europu”, rekla je Von der Leyen u češkom gradu Litomislu istaknuvši da s obzirom na visoke cijene energije ljudi sasvim opravdano očekuju da se nešto napravi u svezi s zim.

Rekla je da će plan, koji bi trebao biti dovršen do sredine srpnja, biti usredotočen na dvije ključne točke: gdje i kako uštedjeti na energentima “na pametan način” kako bi se smanjila potrebna za ruskim plinom i naftom te podršku zemljama koje su najovisnije o ruskim energentima.

“Treba nam zajednički plan koji će osigurati da energija odnosno plin ide tamo gdje je najviše potreban”, rekla je Ursula von der Leyen.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.