fbpx
Foto: SzilardxVörös/EST&OST Voros/Guliver

‘EU NIJE BRUXELLES. MI SMO EUROPA I NEMAMO ŠEFA!’ Orban opalio novi šamar centrali moći i priznao svijetu: ‘Moj stav je jasan – ja sam antimigracijski političar’

Autor: Dnevno.hr

Mađarski premijer Viktor Orban se u Beču sastao s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom, nakon čega je austrijski kancelar na njihovoj zajedničkoj konferenciji za novinare istaknuo kako duboko prijateljstvo Austrije i Mađarske omogućuje da otvoreno i ravnopravno razgovaraju i o pitanjima oko kojih se ne slažu.

Jedno od njih je, rekao je, pitanje nuklearne energije, a drugo je govor mađarskog premijera u Rumunjskoj kada je Orban govorio o “miješanju rasa” u Europi.

Austrijski kancelar ovom prilikom je istaknuo kako on odbacuje sve oblike rasizma i svaku njegovu relativizaciju dodavši da Austrija ima posebnu odgovornost u tom pogledu, prenosi Hungary Today.


Kancelar pod pritiskom

Nehammer je istaknuo i važnost suradnje u borbi protiv ilegalne imigracije te prihvatio prijedlog Viktora Orbana o održavanju srpsko-mađarsko-austrijske konferencije.

Sve se to dogodilo u atmosferu posljednjih nekoliko dana kada su austrijski mediji i političari vršili ogroman pritisak na kancelara da osudi Orbanove izjave.

Orban je kazao da se u potpunosti slaže s Nehammerom po pitanju rasizma, podsjetivši na postignuća Mađarske i vladinu politiku nulte tolerancije prema rasizmu.

Antimigracijski političar

“Mogu ponekad iznijeti dvosmislene primjedbe, ali moja izjava o mješovitim rasama nije se odnosila na biološki pogled. To treba shvatiti samo u kulturnom i civilizacijskom kontekstu. Moj stav je jasan – ja sam antimigracijski političar koji ne želi da njegova domovina postane zemlja useljenika”, rekao je i još jednom istaknuo da nije govorio o pitanju rase, nego kulture i civilizacije.

Orban je istaknuo da je i u interesu Austrije da Mađarska zaštiti svoju južnu granicu, a smatra da EU mora promijeniti svoju propalu strategiju u vezi s ratom u Ukrajini.

“Bez mira se nikakvi problemi ne mogu riješiti i EU će biti uvučena u ratnu ekonomiju usred političke nestabilnosti”, izjavio je Orban, prenosi Hungary Today.
‘EU nije u Bruxellesu’

Na pitanja novinara o ratu i sankcijama, Orban je rekao da države članice nisu te koje slijede europsko jedinstvo, nego ga one same stvaraju.

“Mi smo Europa. EU nije u Bruxellesu, nego u Beču, Budimpešti, Varšavi, Berlinu i Madridu. Bruxelles nije naš šef. Mađarska je do sada uspjela postići dogovor o svim pitanjima sankcija, ali naišli smo na zid, a taj zid se zove embargo na plin”, rekao je mađarski premijer.

Nehammer je kazao da ni Austrija ne podržava prijedlog.
 

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.