Foto: Promo

EU fondovi otvorili vrata STEM-u: 50 000 malih, ali važnih koraka prema znanstvenoj budućnosti

Autor: Daniel Radman

U doba brzog tehnološkog razvoja, STEM obrazovanje postaje ključno za budućnost. Upravo zato, prepoznajući važnost STEM-a, Vlada Republike Hrvatske kroz Posrednička tijela Vladin Ured za udruge i Nacionalnu zakladu za razvoj civilnoga društva, uložila je gotovo 20 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda u 63 projekta koji potiču djecu i mlade na učenje i razumijevanje STEM-a.

Udruge su u suradnji sa znanstvenim institucijama kroz posljednje dvije godine provodile projekte popularizacije STEM-a. U projekte je uključeno preko 50 000 djece i mladih kroz 8 000 javnih događanja i velik broj radionica posvećenih STEM-u, održanim diljem Hrvatske: od Vukovara do Dubrovnika, od Istre do Varaždina, u velikim gradovima, malim mjestima, selima i otocima.


Pogledajte rezultate projekata:

Dječji entuzijazam i želju za daljnjim istraživanjem i učenjem poticali su edukatori, za to obučeni predstavnici udruga, kroz programe koji su razvijeni u suradnji sa znanstvenim i visokoobrazovnim ustanovama. Nerijetko, djecu su podučavali i znanstvenici. Projekti nisu bili ograničeni samo na učionice. Dječji entuzijazam potican je kroz praktične zadatke i interaktivne radionice na neformalnim i zabavnim događanjima, na STEM festivalima, kampovima i sajmovima.

Osim prijenosa znanja i poticanja žara za učenjem kao najvažnijeg kapitala za mlade, trajni materijalni trag provedbe ovih projekata su 120 trajnih postava u brojnim obrazovnim, znanstvenim i  javnim institucijama i STEM centrima.

STEM priče time nisu gotove. Do kraja godine najavljen je novi natječaj vrijedan 10 milijuna eura, koji će pružiti priliku za nove inspirativne projekte koji će uključivati djecu i mlade.

„Znanost oblikuje naš svijet šireći granice nemogućeg u moguće. Poslovi budućnosti već u sljedećih pet godina uključuju porast STEM karijera, povećanu potražnju za stručnjacima iz područja znanosti, inženjerstva, tehnologije i robotike. Otvorimo li vrata STEM svijeta djeci i mladima, potičući njihovu radoznalost i strast za istraživanjem stvorit ćemo priliku za društvo kakvo svi želimo“ – navodi Helena Beus, ovlaštena za obavljanje poslova ravnatelja Vladinog Ureda za udruge.

Foto: Promo

„S izuzetnim ponosom gledam na ovaj natječaj koji smo osmislili, a koji je poslužio kao most između entuzijastičnih udruga i 50 000 djece i mladih željnih znanja iz STEM područja. Ovo je dokaz da kada udruge i zajednica rade zajedno, možemo stvoriti prilike koje imaju duboki i trajni utjecaj. Ponosan sam na trud, posvećenost i kreativnost svih udruga koje su dale svoj doprinos. One su pružile djeci priliku ne samo da uče, već i da otkrivaju, istražuju i zaljube se u svijet znanosti, tehnologije, inženjeringa i matematike. Zajedno smo pokazali da STEM nije samo skup predmeta u školi, već most prema budućnosti gdje će ova djeca postati lideri, inovatori i kreatori..“ – ističe Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice za europske i sustavne programe Nacionalne zaklade.
Uz Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalnu zakladu za razvoj civilnoga društva u ulozi posredničkih tijela, za provedbu natječaja važan je i rad svih tijela uključenih u sustav Upravljanja i kontrole Europskog socijalnog fonda: Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike (Upravljačko tijelo), Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije (Koordinacijsko tijelo), Ministarstvo financija (Tijelo za ovjeravanje) i Agencija za reviziju programa Europske unije (Tijelo za reviziju) dok je od strane Europske komisije za praćenje implementacije Europskog socijalnog fonda zadužena Glavna uprava za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost.

Pozivamo sve zainteresirane da već sada počnu s pripremom zanimljivih i inovativnih projekata iz STEM područja za novi poziv koji je u najavi, kako bi zajedničkim snagama uključili još više djece i mladih, zainteresirali ih i potaknuli da jednog dana postanu znanstvenici, informatičari, programeri, matematičari ili inženjeri te na taj način doprinijeli ostvarenju znanstvenog i tehnološkog napretka Hrvatske u budućnosti.

Pogledajte i ostale rezultate ovog Poziva: https://video.nzrcd.eu/

 

 
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.