fbpx
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ESKADRILA NEĆE KOŠTATI SAMO 999 MILIJUNA EURA! Ipak ćemo dublje posegnuti u džep: Ministar otkrio koliko plaćamo!

Autor: N.K

Hrvatska nabavlja eskadrilu od 12 francuskih borbenih aviona Rafale F3R, a upravo danas su u Banskim dvorima ministri obrane Mario Banožić i Florence Parly potpisali Ugovor o nabavi. Mnoge je jutros uzburkala najava ministra Marića kako će Hrvatska za avione izdvojiti 1,1 milijardu eura.

Marić je jučer na sjednici Vlade obznanio da će Hrvatska eskadrilu platiti 1,1 milijardu eura. Mnogi su ostali zbunjeni jer je ugovorena cijena aviona iznosila 999 milijuna eura.

Međutim, na tih 999 milijuna eura treba uračunati i PDV na dio nove opreme.

“Cijena nabave višenamjenskog borbenog aviona, kao što smo i ranije komunicirali iznosi 999 milijuna eura odnosno 7.527.481.560 kuna. Ukupni iznos koji je jučer komuniciran na sjednici Vlade uz dogovorenu cijenu obuhvaća i iznos PDV-a koji se sukladno Zakonu mora obračunati na novu robu i usluge te se u konačnici uplaćuje u Državni proračun Republike Hrvatske”, priopćio je MORH.

Hrvatska će avione otplaćivati u šest godišnjih rata i već ove godine je prilikom rebalansa proračuna za to predviđeno 2,4 milijarde kuna. Ukupno bi nas avioni trebali koštati 8.693.544.342 milijarde kuna.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Ne zna se točno ni kada bi avioni trebali stići u Hrvatsku. Naših osam migova 21 do 2024. definitivno moraju biti prizemljeni. Ne postoji više opcija da ti avioni lete, a do tada bi Hrvatska trebala imati osam Rafala, a prema riječima ministra, preostala četiri aviona trebala bi stići u Hrvatsku do 2025. godine.

Francuzi su inzistirali da se ugovor potpiše do kraja ove godine jer je proces ‘izvlačenja’ aviona iz francuskih zračnih snaga kompleksan. Na njima će se vršiti detaljni i opsežni pregledi i testiranja, trebat će ih i preinačiti u skladu s onime što je Hrvatska potpisala.

Foto: Pixabay

Nakon toga, u Hrvatsku će stići avioni koji naredne tri godine neće morati na nikakav remont. Prema najavama iz Vlade, avioni će biti opremljeni osnovnim sustavom naoružanja zrak-zrak i zrak-zemlja, ali to za sada ne uključuje i protubrodske rakete unatoč tome što je avion sposoban i za djelovanje iznad mora. Tehničari koji će biti podrška francuskim avionima u Hrvatskoj odlaze na obuku u Francusku krajem 2022., a piloti 2023.
 

 

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.