Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

ESIH JE BANDIĆA NATJERALA DA RAZBIJE TITA! Kako je pukla najpraćenija suradnja u Hrvatskoj?

Autor: Iva Međugorac

Iako je popis suradnika i suradnica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića pozamašan, jedna od suradnji s najviše javnih reakcija jamačno je bila ona kada je silom prilika bio primoran udružiti se s bišom saborskog zastupnicom Brunom Esih, i njenom strankom Neovisni za Hrvatsku.

Najzapaženija etapa tog odnosa svakako je uklanjanje ploče s Trga maršala Tita ispred zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, koji je u međuvremenu preimenovan u Trg Republike Hrvatske.

No, u međuvremenu se Bandić s Esih i njenim nekadašnjim kolegama Zlatkom Hasanbegovićem i Anom Lederer rastao, smijenivši ih iz bolničke postelje s upravnih vijeća gradskih kulturnih institucija. Slijedom toga Hasanbegović je ostao bez članstva u Upravnom vijeću Muzeja grada Zagreba, dok je Esih ostala bez mjesta u Upravnom vijeću koncertne dvorane Lisinski.

Sve to za posljedicu je imalo raspad koalicije između Bandića i Neovisnih za Hrvatsku koji su se s Bandićem sukobili kada je u posjet Zagrebu pozvao Dragana Markovića Palmu, prijatelja ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana. Neovisni za Hrvatsku nakon toga najavili su i da neće podržati prijedlog proračuna grada Zagreba, pa je slijedom toga pukla ljubav, ali i Titova ploča na jednom od najljepših gradskih trgova.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.