Foto: Luka Gerlanc / CROPIX / Ilustracija

Englez se zgraža nad modernom gradnjom na hrvatskoj obali, Hrvati mu žustro odgovorili

Autor: I.G.

Na Redditu je osvanula žustra rasprava o urbanizmu na hrvatskoj obali, pokrenuta od strane britanskog para koji trenutno u našoj zemlji uživa u medenom mjesecu. Par je unajmio automobil i smjestio se u tri apartmana, prvi u Zadru, drugi u Splitu, a posljednji u Dubrovniku. Oduševljeni su ljepotom lokalnih tradicionalnih kuća No, što je s novijim građevinama koje se ističu velikim kvadratnim oblicima, ravnim krovovima te prozračnim crno-bijelim fasadama? Mladi par zapitao se zašto se ovi objekti često grade u blizini plaža i obala.

“Moja supruga i ja (iz Engleske) provodimo medeni mjesec u Hrvatskoj. Iznajmili smo auto i 3 apartmana, prvi u Zadru, drugi u Splitu, zadnji u Dubrovniku. Upravo smo stigli u Dubrovnik. Svugdje gdje smo posjetili je APSOLUTNO PREKRASNO, kao i kuće u tradicionalnom stilu (trokutasti krovovi s crvenim crijepom, drveni vanjski kapci, krem/bijela boja). Čak smo kupili sliku tipične/tradicionalne dalmatinske kuće od lokalnog umjetnika”.

Gradi se migrantski centar kod Karlovca: Evo kada stižu prvi migranti

‘Kuće za ljude poput tebe’

Ali zašto se gradi toliko ovih velikih, četvrtastih, ravnih krovova, puno crnih i bijelih staklenih zgrada? Pogotovo u blizini plaža i obala. Razumijem zašto bi ih graditelji htjeli graditi, ali zašto vlasti to dopuštaju? U Engleskoj, ako se nove kuće grade u blizini starih kuća, najvjerojatnije će se morati graditi u skladu sa “starim stilom”, kako se izgled područja ne bi promijenio. Bit će tužno ako za 50/100 godina sve kuće ovdje budu preuređene da izgledaju “moderno” i bljutavo”, napisao je Englez na Redditu.

Jedan od sudionika rasprave ukazao je na problem bespravne gradnje. Ovaj anonimni korisnik tvrdi da je velik dio ovakvih objekata izgrađen ilegalno, često uz plaćanje lokalnim dužnosnicima:

“To su bespravno sagrađene usr*ne kuće za ljude poput tebe… turiste. Ogroman dio njih zapravo je izgrađen ilegalno, što je vrlo lako ako potplatite ljude iz lokalnih vijeća ili ako ste politički povezani. Često će ih vlada odlučiti masovno legalizirati. Korumpirani smo kao ku*ac. Postoje odvjetnici koji vas mogu spojiti s ljudima koji poznaju ljude ako ste zainteresirani zarađivati ​​novac ovdje… svi to rade… Slovenci, Mađari, Austrijanci”, napisao je jedan korisnik Reddita.
(FOTO) Jeste li vidjeli ove muškarce? Splitska policija traži pomoć, u pitanju je težak zločin

‘Imamo politiku planiranja’

Jedan korisnik pita se je li bolje graditi objekte koji oponašaju stari izgled, možda s polufunkcionalnim elementima, u usporedbi s modernim turističkim smještajem.
“Dakle, trebamo graditi kuće starog izgleda koje su polufunkcionalne u usporedbi s modernim domovima za smještaj turista? To je tvoja ideja?

Slažem se da rušenje starih kamenih zgrada i njihova zamjena modernom arhitekturom nije dobro (osim ako je stara zgrada opasnost), ali ne možete iskreno očekivati ​​da gradimo čitave gradove s bračkim kamenom i mramornim stepenicama samo da biste vi mogli osjetiti onaj mediteranski ugođaj”, napisao je korisnik.

Prilika za Hrvate sa srednjom školom: Nudi se plaća veća od 1000 eura

Sugovornik u raspravi razumije potrebu za zaštitom starijih zgrada, no ističe kako nije realno očekivati da se cijeli gradovi oblikuju prema tradicionalnim arhitektonskim standardima.

“Također imamo politiku planiranja koja je teret za mnoge koji posjeduju kuće u takvom području. Razumijete da ljudi zapravo žive na obali? Nije to Disneyland i kuće ne bi trebale biti kulisa za vaš odmor, one moraju biti funkcionalne”, napisao je jedan korisnik.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.