Photo: Filip Kos/PIXSELL

EMIL TEDESCHI ORGANIZIRAO DONACIJU GLISERA NA HVARU! Reakcije: ‘Zašto je donirao, to nitko ne zna…’

Autor: D.V

Na račun Emila Tedeschija, poduzetnika, osnivača i vlasnika Atlantic Grupe, pale su teške optužbe zbog uzurpacije pomorskog dobra na Hvaru, jer je unajmio zaštitare da protuzakonito tjeraju ljude s pomorskog dobra. Kako piše Morski na hvarskom poluotoku Pelegrin, u uvali Parja gdje Tedeschi ima nekretninu, zaštitari nisu dozvoli ni sidrenje, niti kupanje, a kamoli izlazak na obalu.

“Kamere par metara od mora, zaštitarska služba, gol za vaterpolo s konopcima kao prepreka uplovljavanja prema plaži i vili. Bahata reakcija zaštitara na sidrenje u uvali”, opisao je čitatelj portala ulazak s obitelji u uvalu za Morski.

No, Tedeschi je ubrzo kontaktirao portal kako bi negirao navode, a priložio je i fotografiju nekoliko usidrenih plovila, s komentarom “i danas 7. rujna 2021. je deset brodova bilo usidreno“.

Nedorečeno je ostalo tek pitanje kamera na javnom prostoru i pomorskom dobru, te ima li za njih dozvolu, jer, kako kaže – ne zna. O lovištu, za koje kaže da ima koncesiju na 30 godina, zajedno s 3 broda za sidrenje, nisu previše razgovarali, jer se o tome prethodnih godina dosta pisalo po medijima, ali i raspravljalo na Gradskom vijeću Grada Hvara. No u oko je upala donacija 1,2 milijuna kuna vrijednog glisera koji je završio u rukama hvarske policije.

‘Nikome ne smije zabranjivati prolaz’

Na donaciju je svojevremeno na sjednici Gradskog vijeća ukazao nekadašnji nezavisni vijećnik Tonči Dujmović, koji je krajem 2019. godine Hini ispričao da Hvarani optužuju Tedeschija za uzurpaciju lovišta i pomorskog dobra.

“On je kao svoje privatno vlasništvo okupirao pola rta Pelegrin. Ni jedno lovište ne smije biti zaključano, može biti ograđeno, ali se nikome ne smije zabranjivati prolaz”, rekao je pa dodao da je odluka Gradskog vijeća o smanjenju teritorija lovišta bila jednoglasna te da je Tedeschi gradu donirao 1,2 milijuna kuna vrijedan gliser koji je grad u srpnju ove godine dao na korištenje policiji.

Dujmić tvrdi da gliser nije mogao direktno donirati policiji pa je “išao preko Grada, točnije sjednice vijeća”.




“Ja sam bio predlagatelj da se postupa prema prostornom planu. Drugi dio je zaštićeni krajobraz, međutim Ministarstvo poljoprivrede je nakon mjesec dana gradsku odluku da se postupa po prostornom planu i da se ograda izmjesti na granicu lovišta, poništilo po hitnom postupku i tvrdilo da je nevažeća. Ima već tri godine od toga.

Zašto je donirao glisere koji su završili u policiji, to nitko ne zna, možemo samo nagađati. Na taj ograđeni prostor netko može ući, netko ne, ne pušta svakoga. Pješaci mogu, vozila ne mogu. Smatram da radi nezakonito. Grad bi trebao imati ključeve i odlučiti tko tamo prolazi, a tko ne. Razočaran sam u sustav di pošteni ljudi najviše nastradaju”, kazao je Dujmić.

Tedeschi: Vezan sam za Hvar

Tedeschi je na optužbe o uzurpaciji kazao kako je osobno, kao i putem svoje kompanije, godina donirao lokalnoj zajednici u Hrvatskoj i šire. Ova je donacija, tvrdi, javi podatak, baš kao i mnoge druge.




Poslali smo upit i Emilu Tedeschiju, koji je uz ovu donaciju, za koju kaže da je javni podatak, spomenuo i brojne druge:

“Rano sam djetinjstvo proveo na Korčuli, danas sam vezan za Hvar, gdje provodim i značajni dio vremena, i naravno da sam senzibiliziran za podizanje kvalitete života na otoku, a posebno na očuvanje prirode. Javni je podatak da sam, konkretno vezano za pitanje, organizirao donaciju glisera, jer je o prihvaćanju donacije odluku donijelo Gradsko vijeće Hvar na sjednici, u listopadu 2018. Ipak, osobno smatram, a takva je i kompanijska politika, da je najbolje da o donacijama svjedoče njihovi korisnici, ukoliko smatraju da je primjereno, a uz Grad Hvar, to su i DVD Hvar, Osnovna škola Hvar, te kulturne i sportske udruge na Hvaru”, kazao je Tedeschi za Morski.

MUP je za spomenuti portal potvrdio da koristi gliser, kao i da pozdravljaju inicijative koje prepoznaju suradnju s policijom.

“Vezano uz Vaš upit obavještavamo da su Ministarstvo unutarnjih poslova i Grad Hvar u srpnju 2019. godine zaključili Sporazum o ustupanju plovila na privremeno korištenje. Sporazumom je Grad Hvar ustupio plovilo RM 850 Policijskoj postaji Hvar na privremeno korištenje. Dakle, ne radi se o donaciji niti plovilo prelazi u vlasništvo Ministarstva. Ministarstvo unutarnjih poslova Sporazumom se obvezalo da će za vrijeme korištenja plovila snositi troškove vezano uz uporabu, održavanje, osiguranje i popravke u slučaju kvara, kao i druge troškove”, odgovorili su.

 

 

Autor:D.V
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.