fbpx
Ilustracija

Elite misteriozno gomilaju zlato: Potražnja za podzemnim bunkerima porasla za 700 posto!

Autor: Dnevno

Prava kriza tek dolazi jer više nitko ne vjeruje ni dolaru, a kamoli euru budući da te valute nemaju pokriće ni u čemu, ni u zlatu ni u robi.

Svjetske političke, bankarske i industrijske elite sve više kupuju fizičko zlato i spremaju ga u podzemne bunkere, iako je posljednja financijska kriza iza nas, a međunarodni ekonomski analitičari nas uvjeravaju da zasad nema nove krize na vidiku. Ako nove globalne gospodarske krize nema na vidiku, kako objasniti službeno izvješće moćnog Goldman Sachsa da se u posljednje tri godine povećala fizička kupovina zlata ili izvješće američke tvrtke specijalizirane za gradnju podzemnih bunkera Rising S, a koje je prenio CNN, da im je potražnja za najam takvih trezora porasla za nevjerojatnih 700 posto!

Podsjetimo, pomama za zlatom eksplodirala je tijekom zadnje svjetske krize, od 2008. – 2015., jer su jedine sigurne luke za ulaganja u nesigurnim ekonomskim vremenima bili švicarski franak i zlato, te jedino njima nije padala vrijednost. Sa smirivanjem krize pao je i interes za zlatom, no sada opet naglo raste, ali ga ovaj put ne kupuju institucionalni ulagači poput banaka i fondova, nego bogataši, odnosno fizičke osobe. Ne kupuju ga u obliku papirnatog novca, nego u vrlo konkretnim zlatnim polugama. Milijarderi i svjetske elite i inače su kroz povijest preferirale posjedovanje fizičkog zlata kao najbolje zaštite od eventualnih kriza i društveno-političkih nemira, odnosno zbog straha od recesije. To je ujedno i odličan način izbjegavanja ili barem smanjivanja poreza na bogatstvo jer je vladama uglavnom onemogućen uvid u bogataške trezore.

“Prava kriza tek dolazi jer više nitko ne vjeruje ni dolaru,  a kamoli euru budući da te valute nemaju pokriće ni u čemu, ni u zlatu ni u robi, to su obični papiri kao i dionice koji u datom trenutku ne vrijede ništa i elite su toga svjesne, vjeruju samo zlatu”, pojašnjava ekonomski analitičar dr. Slavko Kulić dodavši da će nova kriza nastupiti jer “svjetske vođe žele rat kao najunosniji oblik preraspodjele resursa i kapitala”, a Sjedinjene Države, kaže Kulić, tu prednjače kao globalni teroristi.


“Nova kriza će biti sasvim druge prirode od dosadašnjih ekonomskih kriza jer se neće raditi o pomanjkanju nečega nego o nedostatku vode i kisika, odnosno prirodnih resursa budući da ekonomija nasilja i s njom povezane stope rasta nemaju kraja”, navodi Kulić.

Da se elite pripremaju za novu krizu, dok nas istodobno mainstream mediji i vlade uvjeravaju da nema nikakve recesije na vidiku, bile je očito još krajem lipnja prošle godine kada je posebno izvješće Ujedinjenih naroda upozorilo na tzv. klimatski aparthejd, odnosno tužnu i nepobitnu činjenicu da će klimatke promjene, toplotni udari, suše i ekstremne temperature pogađati isključivo siromašne (države i ljude), dok će milijarderi doslovce plaćati bijeg od ekstremnih uvjeta zagađene klime. Pri tom su naveli primjer New Yorka iz 2012. kada ga je pogodio uragan Sandy. Njujorčani su tada ostali bez struje i zdravstvene skrbi,  dok su istodobno sjedište Goldman Sachsa štitili deseci tisuća vreća s pijeskom i imali su struju iz vlastitog generatora.

A čime će elite plaćati bijeg od neizdrživih klimatskih uvjeta? Pa zlatom, naravno!

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.