EKSTREMNA NJEMAČKA DESNICA BUJA: Židovi, stranci i liberalni političari njihova su meta

Autor: Dnevno

Njemački Savezni ured za borbu protiv kriminala (BKA) trenutačno procjenjuje da su 43 osobe iz ekstremno desnog miljea opasne i spremne za izvršenje napada, no smatra da bi ova brojka mogla biti i puno veća, priopćeno je u utorak u Berlinu.

„Mi već neko vrijeme promatramo porast broja kaznenih djela s ekstremno desnom pozadinom“, rekao je direktor BKA-a Holger Muench. Dok se krajem 2016. procjenjivalo da postoje 22 osobe za koje se smatra da bi mogle izvršiti terorističke napade s radikalno desnom pozadinom, broj ovih osoba u međuvremenu je porastao i trenutačno se procjenjuje da su takve 43 osobe. Savezni ured za borbu protiv kriminala istodobno procjenjuje da je potencijalni broj pripadnika ekstremne desnice koji bi bio u stanju izvršiti napade „mnogo veći“.

Ured za zaštitu ustavnog poretka bilježi 12.700 pripadnika ekstremno desne scene koji su spremni na nasilje. “Ekstremno desna kaznena djela su opasnost po našu demokraciju. Situacija je ozbiljna”, rekao je Muench nepunih tjedan dana nakon što je u istočnonjemačkom Halleu pripadnik ekstremne desnice ubio dvoje i ozlijedio devetero osoba te je pokušao počiniti pokolj u sinagogi. Muench je zatražio veće ovlasti istražnih organa koje bi uključile i mogućnost online pretresa.

“Mi moramo potencijalne počinitelje i mreže desničara otkriti pravovremeno i ustrajno goniti autore radikalno desnih sadržaja na internetu”, rekao je Muench. Kao cilj napada ekstremne desnice se navode “stranci, Židovi, politički protivnici i političari koji se zalažu za liberalnu izbjegličku politiku.”

U lipnju je u Donjoj Saskoj ubijen lokalni demokršćanski političar koji je otvoreno branio izbjegličku politiku Angele Merkel. Osumnjičeni za ubojstvo je pripadnik neonacističke scene. Kao reakcija na povećanje broja pripadnika ekstremne desnice, BKA planira povećanje broja zaposlenih u odjelima koje se bave ovom vrstom kriminala.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.