fbpx
FOTO: Twiter

Ekskluzivno! Uskok se nagodio sa svercerom migranata: Otkrivamo pozadinu velikog skandala

Autor: Marin Vlahović

Početkom prosinca prošle godine, naš portal je razotkrio međunarodnu skupinu švercera migranata koju je vodio mladi Pakistanac Sameer Parvez Khan.

U istraživačkom radu koji je prethodio objavi priče, temeljem razgovora s našim izvorima, utvrdili smo da je ova organizacija ilegalno prebacila preko granice oko tisuću migranata. Također, imali smo svjedočanstva i zvučni zapis koji smo objavili na portalu, na kojem bivši član organizacije opisuje kako se istim kanalima švercao i kokain. Ovom prilikom, još jednom podsjećamo na tekst u kojem smo MUP-u i USKOK-u dali sve elemente za pokretanje brze istrage i policijske akcije. 

Sameer Parvez Khan ima dvadeset godina i živi u Zagrebu na adresi Andrije Žaje 49. Već na prvi pogled, Sameer se razlikuje od svojih vršnjaka. Na ruci nosi skupocjeni modni nakit i ručni sat marke „Ulysse Mardin“ koji košta oko 8000 dolara. Sameer je besprijekorno odjeven u najskuplje robne marke a posjeduje i vozni park, čija bi približna vrijednost mogla biti oko pola milijuna eura. On ne krije svoje bogatstvo, već kao mladi čovjek, živi život punim plućima.


Razgovarali smo s većim brojem vozača koji su vozili migrante kroz Hrvatsku prema Sloveniji. Kao glavnog organizatora ove operacije, identificirali su pakistanskog državljanina Sameera Parveza Khana. Prema procjenama dvojice bivših vozača, organizacija Sameera Parveza Khana, prebacila je preko tisuću Afganistanaca i Pakistanaca u Italiju i Sloveniju. Oni tvrde da Sameer po svakom prevezenom migrantu zaradi 600 eura. Doduše, posljednjih mjeseci, zbog pojačane kontrole granice, cijene vožnji su skočile, tako da je i njegova zarada porasla. U početku, vozači su dobivali 100-150 eura po migrantu, a iskusnijima se sada nudi i po 600 eura. Novac se preuzima preko „Western Uniona“ a kompletna komunikacija, od Pakistana do Zagreba, odvija se preko „WhatsAppa“. Jedan od vozača s kojima smo razgovarali, otkrio nam je rute, kao i „drop in“ i „drop off“ zone. Zone preuzimanja migranata su Plitvice, Slunj, Osijek, Gračac, Glina i Udbina. Tzv. „drop off“ zone su Zagreb, Rupe, Buzet, Vukovo Selo i Šapina. Zanimljivo je da dio migranata ostaje u Zagrebu. Većina privremeno, a dio trajno.“ – objavili smo na portalu 04.12.2018. Cjeloviti tekst možete pronaći na ovom linku.

https://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/veliko-otkrice-portala-dnevno-otkrivamo-glavnog-svercera-migranata-imena-vozaca-i-glavne-rute-1256289/

Dva dana kasnije, uslijedila je policijska akcija u kojoj je uhićeno ukupno 17 članova ove organizacije. Na žalost, prema našim saznanjima, to je manje od polovine razgranate mreže šefova, vozača i suradnika koji djeluju na području Hrvatske. Od svih naših otkrića, svakako je najvažnije utvrđivanje čvrstih komunikacijskih linija, koje se protežu od Pakistana do Zapadne Europe. Drugim riječima, utvrdili smo da se novac uplaćuje u Pakistanu i dijeli švercerskim kriminalnim podružnicama u zemljama kroz koje migranti prolaze. Republika Hrvatska, odnosno njeni istražni i pravosudni organi, imali su nevjerojatnu priliku da razotkriju čitav sistem ilegalnih migracija koji je paralizirao europsku politiku, ali i omogućio procvat sive ekonomije te bujanje organiziranog kriminala. Umjesto toga, USKOK je ovih dana sklopio nagodbu s prvooptuženim Khanom i njegovom desnom rukom Afganistancem Bache Saidullahom. 

Mladi Pakistanac na zagrebačkom Županijskom sudu danas je priznao krivnju te je nepravomoćno osuđen na temelju dogovora s Uskokom. Godinu i pet mjeseci, od dvije godine i 11 mjeseci na koliko je osuđen, morat će u zatvor, a ostatak kazne od godine i pol dana neće morati provesti iza rešetaka ako u sljedeće tri godine ne počini novo kazneno djelo. 

Na nagodbu je pristala i njegova desna ruka – Afganistanac Bache Saidullah(26). On je osuđen na dvije godine i osam mjeseci. Od toga će u zatvoru provesti najmanje godinu i tri mjeseca. Ostatak kazne od godine i pet mjeseci provest će na slobodi ako u vremenu od tri godine ne počini novo kazneno djelo. Nakon suđenja vratili su ih u istražni zatvor u kojemu se nalaze od prosinca.“– piše 24 sata.

Prema uobičajenoj praksi, u izdržavanje zatvorske kazne, uračunati će im se i vrijeme koje su proveli u pritvoru. Drugim riječima, glavni organizatori međunarodnog šverca migranata u Hrvatskoj, naći će se na slobodi za otprilike godinu dana. Navedena nagodba ne uključuje trajni izgon iz Hrvatske, što je inače standardna praksa za strance koji su počinitelji kaznenih djela, tako da Khan i suradnici mogu i dalje normalno živjeti u Hrvatskoj, što je uistinu pravosudni skandal bez presedana. Prema našem mišljenju, postoje tri razloga ovakve nagodbe. Prvo, MUP i USKOK nisu raspolagali s dovoljno materijalnih dokaza, jer uopće nisu detaljno pratili i nadzirali Khanovu kriminalnu organizaciju, sve do trenutka kada ju je razotkrio naš portal. 
Drugo, Republika Hrvatska, kao država vrlo ograničenog suvereniteta kojom rukovodi briselski činovnik, nema mandat za istraživanje međunarodnih urota među koje definitivno spada i masovno naseljavanje migranata u Europu. Treći motiv nagodbe, mogla bi biti obiteljska pozadina prvooptuženog Sameera Parveza Khana čiji je otac, visokopozicionirani predstavnik izvršne vlasti u Pešavaru. Isto tako, članovi njegove šire i dalje obitelji zauzimaju važne funkcije u Pešavaru, koji je vojno i obavještajno središte Pakistana. Među njima su i neki istaknuti članovi vladajuće „PTI“ stranke premijera Imrana Khana, koju po modelu vladanja, možemo usporediti s HDZ-om u Hrvatskoj. Naime, stranačka iskaznica vam i tamo omogućava brži napredak u karijeru i bolje radno mjesto, a kako je Pakistan neusporediva moćnija i veća zemlja od Hrvatske, očito i djelomični imunitet od kaznenog progona na tlu Europe. 

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.