Foto: Damir Krajac / CROPIX

Ekonomski stručnjak otkriva: Hrvatskoj se sprema nešto puno gore od recesije! Stiže novi ciklus, pripremite se!

Autor: Dnevno

Sve se više govori o tome da recesija kuca na hrvatska vrata.

Nismo imuni na ono što se događa u zemljama oko nas. Pušemo li na hladno s obzirom na to što se dogodilo 2008. godine ili nam stvarno prijeti nova kriza? O tome je u emisiji HRT-a Studio 4 govorio ekonomski analitičar Damir Novotny.

“Ekonomija se kreće u ciklusima, gotovo pravilnima, iako se kriza ne može predvidjeti. Od Drugoga svjetskog rata do krize 2008. bilo je točno 14 ciklusa. Neki su trajali kraće, a neki dulje od deset godina. Krize su trajale od šest do osam mjeseci, ponegdje i do 12, ali nikad dulje od 12 mjeseci, jedino je u Hrvatskoj i Grčkoj trajala čak šest godina. Hrvatska i Grčka najslabije su ekonomije u Europi, najranjivije su na vanjske šokove. Hrvatska ekonomska politika nije, nažalost, naučila lekcije iz 2008. godine. I dalje je naša ekonomija strukturirana tako da je osjetljiva na vanjske utjecaje. U međuvremenu smo se integrirali s velikim tržištima Njemačke i Italije i upravo ona osjećaju usporavanje”, rekao je Novotny.

Ako govorimo o tim dvjema ekonomijama, recesiju će najviše osjetiti oni koji su se uključili u nabavne lance industrija u tim zemljama – autoindustrija, industrija namještaja. To bi mogla biti mala i srednja poduzeća koja su dobro i uspješno uključivala u međunarodne lance nabave. Drugi dijelovi hrvatske ekonomije uglavnom su pod utjecajem drugog tipa šokova – šokova s financijskog tržišta, primjerice da poskupi novac, da se više ne mogu financirati dugovi i tu je posebno ugrožen javni sektor koji je visokozadužen, a koji kreira oko 55 posto radnih mjesta u Hrvatskoj. Svi ti vanjski utjecaji mogu se vrlo brzo preliti na izrazito ranjivu strukturu hrvatske nacionalne ekonomije i onda više ili manje utjecati na pojedine sektore, rekao je Novotny.

“Javni sektor bio je 2008. godine zadužen 40 posto posto BDP-a da bi došao do 80 posto nekoliko godina poslije. Dug se povećavao da bi se održala zaposlenost i stečena razina plaća. Sad vidimo da je proteklih nekoliko godina bio trend oporavka i odmah se javni sektor javlja s novim zahtjevima za povećanje plaća iako se nije povećala produktivnost. Privatni sektor još je slab, nije dovoljno kapitaliziran i ne može izdržati nalet smanjivanja narudžbe. Primjerice, ako se dogodi da naručitelji namještaja iz Njemačke dvije godine smanje narudžbe, kao što se to dogodilo 2008. godine, prvi će na udaru biti drvnoprerađivački sektor i jednostavno neće izdržati da preživi bez posla te dvije godine”, smatra Novotny.

Hrvatsku očekuje stagnacija, koja će biti posljedica stagnacije u Njemačkoj, što će se sigurno dogoditi, jer ove male stope rasta ne mogu nas zadovoljiti. Hrvatska će ostati na dnu EU-a s niskom razinom BDP-a po glavi stanovnika, s niskom razinom zaposlenosti (u EU-u je 73 posto radno aktivnog stanovništva zaposleno, a kod nas 62 posto).

Svi pokazatelji govore da Hrvatskoj prijeti, ne nagla recesija pa oporavak, nego dugotrajna stagnacija, uvjeren je Novotny. On smatra da kriza neće biti velika i ne vjeruje da će doći do naglog pada ekonomske aktivnosti, kao 2009. godine.

Stagnacija će biti teža jer se stvara dojam besperspektivnosti i zbog toga građani i neće trošiti, smatra Novotny.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.