Ekonomski stručnjak: ‘Hrvatska neslužbeno ušla u recesiju, imamo najsporiji rast od 2014. godine’

Autor: D.Katalinić

Državni zavod za statistiku objavio je prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda koja ukazuje da je BDP u prvom kvartalu realno veći za 0,4 posto u odnosu na isto tromjesječje 2019. Neovisni ekonomist i predsjednik Centra za javne politike i ekonomske analize Petar Vušković navodi da je procjena je pokazala da imamo najsporiji ekonomski rast od kraja 2014. godine, a dodatan problem je što sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje (posljednji kvartal 2018.) bilježi negativnu stopu promjene od 1,2 posto.

“Stoga se može zaključiti da smo neslužbeno ušli u recesiju, pogotovo zato što sigurno možemo očekivati pad stope BDP-a i za drugi kvartal, koji će biti još izraženiji zbog direktnog zaključavanja ekonomije, a službena objava čeka se 28. kolovoza”, ističe Vušković.

Navodi da je razlog pada ekonomskog rasta smanjenje obujma osobne potrošnje te pada izvoza roba i usluga. “Kada imate takvo predkrizno stanje, racionalno je sagledati strukturu problema kako bismo našli najbolje rješenje. To je razumni pristup koji zahtjeva promjene i reforme. Ne postoji idealnije vrijeme od ovog sada”.

“Pad BDP-a posljedično će dovesti do budućih proračunskih neravnoteža pa ukoliko mislimo ostvariti značajniji rast u budućnosti treba smanjiti državnu potrošnju tako da se rastereti tržište i popravi krvna slika javnih financija”, pojašnjava Vušković i nabraja da se uštede mogu pronaći u otpuštanju barem 20 posto viška zaposlenih u javnom sektoru opće države te smanjenjem troškova mase plaća za 10 posto. Zatim ukidanjem povlaštenih mirovina, smanjenjem opsega javne nabave i debirokratizacijom, smanjenjem izdataka crkvi i udrugama, ukidanjem subvencija gubitašima i javnim poduzećima te privatizacijom.

“Problem ekonomije je veliki utjecaj države na tržište. Treba jasno reći, politici odgovara stanje moći koju ima kroz državu. Opća državna potrošnja zauzima 47% u BDP-a, opća država ima udjele u više od 1.000 poduzeća, a gotovo svaki treći zaposlenik naše države radi za državu. Zato se može zaključiti da je takav utjecaj politike prokletstvo ekonomije i bilo koja politička stranka koja nema kvalitetan ekonomski program koji će podrazumijevati potpuni ekonomski zaokret ne zaslužuje dobiti izbore”, zaključuje Vušković.

Hrvatsko gospodarstvo u prvom tromjesječju poraslo za 0,4 posto, bolji smo od prosjeka EU

Autor:D.Katalinić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.